Antalya'dan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Türkiye- Çin Halk Cumhuriyeti İşadamları Dostluk ve Dayanışma Derneği ile Antalya İhracatçı Birlikleri'nin işbirliğiyle Shandong Eyaleti'ne yapılan işbirliği ziyaretinde domates ağacını gören 25 kişilik Antalya heyeti şaşırdı. Türkiye'de 1 dönümde 15 ton domates üretimi yapılırken, Çin'de 30 metrekare alanı kaplayan tek bir ağaçta 3 ton domates üretilmesini şaşkınlıkla karşılayan heyettekilerden BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, bu üretimin Antalya'ya adaptasyonunun sağlanması için çalışma yürütüleceğini söyledi.

ÇİN'İN ANTALYASI

Engin, 95 milyon nüfuslu Shandong Eyaleti'nin tıpkı Antalya'nın Türkiye'nin tarım başkenti olduğu gibi, Çin'in tarımdaki başkenti, en önemli bölgesi olduğunu söyledi.

Türkiye standartlarında 1 dönümlük serada 15 ton domates üretilebildiğini belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yaş Meyve Sebze ve Tarım Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Küçükoğlu, Çin'deki sistemde ise bir ağacın 30 metrekareyi kapladığını, tek bir ağaçtan yılda 3 ton domates elde edildiğini söyledi. Lezzet olarak bir fark bulunmadığını belirten Mustafa Küçükoğlu, bu alanda teknolojik olarak çok ciddi çalışmalar yürütüldüğünü, Türkiye'de de bu tip teknolojilere ihtiyaç olduğunu söyledi. Küçükoğlu, Çin'in bu şekildeki üretimiyle Rusya ve etrafındaki pazarlar başta olmak üzere sektörde dengeleri sarsabileceğini de dile getirdi.