Federal Soruşturma bürosu, ABD'nin başkan adaylarından Hillary Clinton'ın Dışişleri Bakanı olduğu dönemle yaptığı e-postalarla ilgili soruşturma başlatacağını açıkladı. Konuyla ilgili toplantı yapan Clinton da FBI'a seslenerek sorun ne ise bir gecikme olmadan açıklamaları gerektiğini söyledi. Konuyla ilgili Clinton'un rakibi Donald Trump'tan da bir açıklama geldi. Trump, büyük bir suç olmasa FBI'ın soruşturma başlatmayacağını iddia ederek, "Bu korkunç yanlışı düzeltme cesaretini gösterdiği için FBI'a saygı duyuyorum." şeklinde konuştu.

ABD'de Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton, e-postalarına ilişkin Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) yeni bir soruşturma başlatacağını açıklaması üzerine bir basın toplantısı düzenledi.

Iowa'da kameraların karşısına geçen Clinton, FBI Başkanı James Comey'e halka e-postalarla ilgili yeni soruşturma konusunda açıklama yapması çağrısında bulundu.

Demokrat aday, "Amerikan halkı tüm gerçekleri tam ve eksiksiz olarak edinmeyi hak ediyor. Bu büro (FBI), bu meseledeki sorun ne ise herhangi bir gecikme olmadan açıklamak zorundadır. Onlar ne ise Temmuz ayında varılan sonucu değiştirmeyecektir" diye konuştu.

James Comey, geçen temmuz ayında yaptığı açıklamada, Clinton'un Dışişleri Bakanı olduğu dönemde kişisel e-posta hesabı üzerinden devlete ait  gizli bilgileri içeren yazışmalarda bulunduğunu bildirmiş ancak yargılanmasını gerektirecek bir durum olmadığını söylemişti.

Comey, e-postalarla ilgili ABD Kongresi'ne hitaben bir mektup kaleme alarak, soruşturmaya konu olabilecek bazı yazışmaların varlığından haberdar olduklarını vurgulamıştı.

Mektupta, "Daha önce Clinton'un e-postalarına ilişkin soruşturmayı tamamladığımızı bildirmiştik" ifadesini kullanan Comey, FBI'ın önceki soruşturmasıyla ilgili yeni yazışmaların varlığını öğrendiklerini belirtmişti. Comey, soruşturmanın tekrar başlatılarak gizli yazışmaların yapılıp yapılmadığına bakılması yönündeki görüşünü de aktarmıştı.

TRUMP: WATERGATE'DEN DAHA BÜYÜK SKANDAL

Clinton'ın kişisel e-postalarıyla ilgili sorunundan kendine siyasi bir çıkış arayan Cumhuriyetçi Parti Başkan adayı Donald Trump ise bu konunun Watergate Skandalı'ndan daha büyük olduğunu savunuyor. Yeni soruşturma açılmasını değerlendiren Trump, rakibini olayı politize etmekle suçladı:

"Hillary Clinton, FBI Başkanı'nı e-postalarla ilgili mektubu sadece Cumhuriyetçilere göndermekle suçlayarak, bu soruşturmayı politize etmeye çalıştı. Büyük bir suç olmasa FBI, bu soruşturmayı yeniden başlatmazdı. Bu korkunç yanlışı düzeltme cesaretini gösterdiği için FBI'a saygı duyuyorum."

Anketlere göre, başkanlık yarışında Clinton Trump'ın en az 5 puan önünde bulunuyor.