Akıllı telefonu veya fotoğraf makinesi olan pek çok kişinin en fazla yaptığı şeylerin başında fotoğraf çekmek geliyor. Özellikle turistler gittikleri yerleri ve gördükleri şeyleri unutmamak için bu yola başvuruyor. Ancak Amerika’nın Connecticut eyaletindeki Fairfield Üniversitesi bilim insanları, çok fazla fotoğraf çekmenin tam tersi bir etkiye neden olduğunu ortaya çıkardı.

Linda Henkel liderliğindeki araştırma ekibi, sanat müzesine aldıkların kişileri iki gruba ayırarak deney yaptı. Birinci grupta fotoğraf makinesi ve akıllı telefonu olanlar ve müzedeki bütün eserlerin fotoğrafını çekenler yer aldı. Diğer gruptakiler müzeyi sadece çıplak gözle izlemekle yetindi.

Yapılan testlerin sonucunda fotoğraf makinesi kullananların müzedeki detayları hatırlamada güçlük yaşadığı hatta bazılarının önemli bölümleri bile hatırlayamadığı belirlendi. Çıplak gözle gezenler ise ayrıntıları hatırlamada daha başarılı oldu.

Henkel ve ekibi, araştırmanın sonuçlarını değerlendirirken, fotoğraf çekmenin zihni tembelliğe ittiğini ve öğrenmeyi zorlaştırdığını kaydetti. Akıllı telefon sahiplerinin de benzer bir etkiye maruz kaldığını aktaran ekip, insanların mümkün olduğunca başka bir alet yardımı olmaksızın hafızalarını kullanmaları gerektiğini belirtti.