İflastan kurtulmak için acilen gayrimenkul satmaya mecbur kalan Yunanistan, sınır bölgelerinde yabancıların gayrimenkul almasının önündeki engelleri kaldırdı. Dün parlamentoda oylanan yasa değişikliğiyle Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşı olmayan ve ülkenin “sınır bölgelerinde” gayrimenkul satın almak isteyenlerin Yunan Savunma Bakanlığı’ndan izin alma zorunluluğu kaldırıldı.

Bundan böyle uygulanacak yeni prosedüre göre sınır bölgesinde satılacak gayrimenkuller için onayı, oluşturulacak yerel heyetler verecek. Yunanistan’ın gayrimenkul alım-satımı ile ilgili yasaları, Türkiye’nin Ege kıyıları karşısındaki tüm adaları “sınır bölgesi” olarak tanımlıyor. Onikiadalar zinciri, Midilli, Sakız, Sisam bu kapsama giriyor. Girit adası da yasalara göre “sınır bölgesi” kapsamında. Ege’nin ortasındaki birkaç ada ve adacık da “sınır bölgesi” olarak tanımlanıyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve AB denetiminde Yunanistan’a verilmesi planlanan yeni 60 milyar euro ek kredi karşılığı Atina’nın süratle gayrimenkul satması ve KİT özelleştirmelerini tamamlaması şart koşuluyor.

Selanik de serbest

Gelişme Yunan medyasında “Müessesemiz açıldı, müşterileri bekliyoruz” yorumlarıyla yer aldı. Medya, yeni uygulama ile Savunma Bakanı’nın AB ülke vatandaşı olmayan ve gayrimenkul satın almak isteyen yabancılara “mesaj gönderdiğini” belirtti. Dün yabancılara gayrimenkul satışları ile ilgili 2 yeni uygulama daha oyladı. Buna göre, Selanik ve Halkidiki illeri bundan böyle “sınır bölgesi” sayılmayacak. Sahildeki gayrimenkuller için Deniz Kuvvetleri’nden izin alma zorunluluğu kaldırılacak, artık onayı Genelkurmay Başkanlığı verecek ancak, 1 ay içinde yanıt gelmezse, Genelkurmay onay vermiş sayılacak.

Limanlar da satılık

Bu arada, 2015 yılına kadar Yunan devletinin gayrimenkul ve “milli servet oluşturan işletmelerin” satışından 50 milyar euro gelir sağlaması IMF-AB ile Atina’nın son saatlerde yürüttüğü kritik müzakerelerde karara bağlanırken, bu çerçevede havaalanları ve limanlar da satışa çıkarılıyor.
Atina’da yapılan açıklamalara göre 2011 yılı içinde Atina Havaalanı’nın yüzde 21 hissesi satılacak.
Çeşitli şehirlerdeki onlarca havaalanının işletmesi de özel sektöre devredilecek.

Aynı plan, ülkenin en büyük limanları olan Pire, Selanik ve Patras’ın çoğunluk hisselerinin de satışını öngörüyor. Acil özelleştirmelerde ilk satışın gelecek aylarda Yunan Spor-Toto’su (Pro-Po) ile başlaması bekleniyor. Yunan PTT’sinin T’si telekomünikasyon şirketi OTE’nin devletin elinde bulunan yüzde 16’lık azınlık hisseleri de öncelikli özelleştirmeler arasında.
 

Türkiye 30 dönüme kadar izin veriyor

Türkiye’de de yabancıların gayrimenkul satın almasında belli sınırlamalar var. Ancak bunlar daha çok satın alınan mülkün kapladığı alanla ilgili. Buna göre Türkiye’yle karşılıklılık anlaşması olan ve bu anlaşmanın her iki ülkede de fiilen uygulandığı ülke vatandaşları, imar planı olan yerlerde konut ve işyeri edinebiliyor.

Gayrimenkul değerleme uzmanı Avukat Nermin Çiviciler, sınırlamaları şöyle özetledi: “Bir kişi bu şekilde 30 dönümden fazla taşınmaz mal edinemez. İkincisi, il ve ilçe bazında imarlı alanın en çok yüzde onuna kadar taşınmaz mal edinmeleri mümkündür. Diğer taraftan Bakanlar Kurulu yabancılar için ülkedeki belirlediği sınırlar içinde mal edinme yasağı koyabilir.”

Yabancı şirketler ise Türkiye’de ancak özel kanunların izin vermesi halinde taşınmaz mal edinebiliyor. Çiviciler, “Burada yabancı şirket ile yabancı sermayeli Türk şirketini birbirine karıştırmamak gerekir. Türkiye’de kurulu yabancı sermayeli şirketler Türk şirketidir ve hiçbir sınırlamaya tabi olmaksızın taşınmaz mal edinebilirler” dedi.
 

Karşılıklılık anlaşması


Türkiye ile karşılıklılık anlaşması olan ülkeler arasında ABD, Almanya, Arjantin, Belçika, Fransa, Gürcistan, Hollanda, İngiltere, İsveç, Kanada, Moldova, Norveç, Peru var.