Ordu ve hükümet yetkilileri, onlarca kişinin kayıp olduğu afet sonucu 100 bin kişinin de evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtiyor.

Filipinler'in Mindanao adasını vuran Washi fırtınası, şiddetli yağmur getirirken, bölgede büyük bir felakete yol açtı. Adanın iki büyük şehrinde ani sel baskınları yaşanırken, kırsal ve madenlerin bulunduğu bölgelerde toprak kaymaları yaşandığı genel bilgiler arasında. Fırtına ile gelen rüzgarın hızının ise 90 kilometre saate kadar çıktığı ifade ediliyor.

Filipinler Kızıl Haçı, Mindanao ve çevresindeki adalarda fırtına sonucu oluşan sel sularında ölü sayısının 440'a yükseldiğini açıkladı. Kurtarma ekipleri ve askerlerin, sel sularının denize götürdüğü daha fazla cesede ulaştığı belirtildi. Filipinler Kızıl Haçı Genel Sekreteri Gwendolyn Pang, "Ölü sayısının daha da artmasında endişe ediyoruz, çünkü çok fazla kişi kayıp." dedi.

Pang, afetin en çok etkilediği yerlerin İligan ve Cagayan de Oro şehirleri olduğunu söyledi. Afet sonucu yaklaşık 400 kişinin kayıp olduğu ifade ediliyor. Kayıpların çoğunun İligan şehrinin kırsal bölgelerindeki köylerden olduğu gelen bilgiler arasında. Sel suların bölgedeki küçük evleri denize sürüklediği kaydedildi.

Filipinler Kızıl Haçı, Cagayan de Oro'daki ölü sayısını 215, İligan'da ise 144 olarak açıkladı. Filipinler yetkililer çevredeki şehirlerde de onlarca ölü ve kayıp olduğunu ifade ediyor.

Yetkililer afet sonucu bir dizi yerel uçak seferlerinin iptal edildiğini ve adanın büyük bir bölümünde elektriğin kesin olduğunu aktarıyor. Filipinler maden kurumu ise 5 işçinin toprak kayması sonucu toprak altında kaldığını açıkladı.

Yerel televizyonlarda yayınlanan görüntülerde çamur içinde bulunan cesetler ve arabalar görülürken, birçok evin harabeye döndüğü ifade ediliyor. Ordudan bir isim ise kurtarma botlarının denizden 15 ceset çıkardığını aktardı.

İligan şehri Belediye Başkanı Lawrence Cruz, sel sularının bir saatten kısa bir sürede bir metreye kadar çıktığını ve halkı evlerinin çatısına çıkmaya zorladığını söyledi. Cruz, "Birçok kişi sele uykudayken yakalandı. Bu şehrimizin gördüğü en kötü sel felaketi." dedi.

Ordu ve hükümet yetkilileri, 100 bin kişinin de evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtti. Filipinler'i her yıl yaklaşık 20 fırtına vururken, afetler can kaybı ve yıkımlara sebep oluyor.