Fransız Ifop araştırma şirketinin Dimanche Ouest France gazetesi için Fransızların ruh hali üzerine yaptığı araştırmada, hayata optimist bakanların sayısında 2013 Ağustos'tan bu yana 14, 2013 Ocak'tan bu yana ise 19 puanlık bir düşüş olduğu gözlendi.

Araştırmaya katılanların sadece yüzde 30'u gelecekten umutlu olduğunu söylerken, emeklilerin yüzde 76'sı ve işçi sınıfının yüzde 70'i gelecek hakkında pesimist oldukları cevabını verdi.

Partiler bazında bakıldığında araştırmada, demokratların yüzde 83, muhafazakarların yüzde 82 ve aşırı sağcıların yüzde 77'sinin gelecek konusunda karamsar olduğuna dikkat çekildi.

İktidarda olan sosyalistler ise hayata en umutlu bakanlardan. Araştırmaya göre sosyalistlerin yüzde 54'ü, yeşillerin ise yüzde 41'inin yaşamdan umutlu olduğuna vurgu yapıldı.

Hükümete olan güvenin de giderek düştüğüne işaret edilirken, alım gücünün yükselmesi noktasında araştırmaya katılanların sadece yüzde 13'ü, işsizlikle mücadeleyle ilgili de katılımcıların yüzde 20'si iktidara güvendiğini belirtti. Araştırmada, hükümete, göçmenler konusunda yüzde 39, yoksullukla mücadelede ise yüzde 27 oranında güven duyulduğu kaydedildi.

Ifop tarafından 1995'den bu yana yapılan araştırmada, geleceğe umutla bakanların oranın ilk kez bu kadar düşük olduğunun altı çizildi.

Araştırma, 20-21 Aralık'ta 18 yaş üstü 1001 kişi ile yapıldı.