İki yılı aşkın bir süredir kanserle mücadele eden Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in hayata veda etmesi başta Venezuela olmak üzere birçok ülkede derin bir üzüntüyle karşılanırken, diğer Güney Amerika liderlerinin de kansere yakalanması ABD'nin komplosu olarak değerlendirilmişti ve Chavez'in ölümü tekrar bu soruları gündeme taşıdı. Bu şüpheye Chavez'in 2011'de yaptığı "Castro bana ABD'nin elinde bir teknolojinin olduğundan bahsetmişti. Bu teknoloji ile istediği insanı kanserli yapabiliyormuş. Bana, yediklerime, içtiklerime dikkat etmemi söyledi ve 'Küçük bir iğne ile sana hastalık bulaştırırlar' dedi. Beni tedbirsiz olmakla suçluyordu" açıklama neden oldu.

ABD şüphesi

Küba lideri Fidel Castro, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff ile selefi Luiz Inacio Lula da Silva, Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner ve Paraguay Devlet Başkanı Fernando Lugo'nun kanser olması bu olayın bir tesadüf olmadığı düşüncesini akıllara getirdi. Chavez gibi ABD yönetimini eleştiren liderlerin kansere yakalanması 'Bu işte ABD'nin parmağı mı var?' sorusunu gündeme getirdi.

Soruşturma açılacak

Maduro Chavez'in hastalığı hakkında özel bir komisyonun araştırma yürüteceğini açıkladı.

Cenaze töreni bugün

Yüzbinlerce Venezuelalı 58 yaşında hayata veda eden liderleri Hugo Chavez'i son yolculuğunda yalnız bırakmadı. Chavez'in naaşı tedavi gördüğü Caracas Askeri Hastanesi'nden alınarak yüzbinlerce kişinin katıldığı kortej eşliğinde Askeri Akademi'ye getirildi. Chavez'in Venezuela bayraklarına sarılı tabutunu taşıyan konvoy başkent Caracas sokaklarını insan seline boğdu. Kortejin geçişi 7 saat sürerken liderleriyle son kez vedalaşmak isteyen Venezuelalılar Chavez'in Akademi'deki tabutunu ziyaret etti. Bugün yapılacak cenaze törenine İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın da katılacağı açıklandı.

Capriles yeniden aday

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'e ağlarken ülkenin yeni liderini belirlemek için 30 gün içinde seçim yapılacağı açıklandı. Başkan yardımcısı 50 yaşındaki Nicolas Maduro'nun yeni devlet başkanlığı seçimlerinde aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Şoför kamyonluğundan siyasete uzanan yolda ülkenin liderliğine oynayacak Maduro'nun rakibiyse, Ekim 2012 seçimlerinde yüzde 46'lık oy oranıyla Chavez'e karşı seçimi kaybeden Henrique Capriles olacak. Chavez son seçimlerde rakibi Capriles için, "Domuz kuyruğun, kulakların var. Domuz gibi homurduyorsun. Domuzsun" demişti.