Dünyanın önde gelen araştırma şirketlerinde Eurasia Group son raporunda 2011 yılında dünyanın karşılaşacağı riskleri yer verdi. İşte dünyayı bekleyen ekonomik ve politik riskler...

Dünyanın yaşadığı ikinci büyük finansal kriz sonrası kurulacak yeni düzeninde politik ve ekonomik değişikler bekleniyordu.

Ekonomik krizin politik etkileri ise zamana yayılmıştı ancak çok geçmeden ekonomik krizin desteklediği siyasi krizler ses getirmeye başladı.

Krizin iyice yoksullaştırdığı özellikle totaliter rejimle yönetilen ülke halkları daha refah ve insanca bir yaşam için başkaldırmaya başladı. Tunus'ta başlayıp Mısır'dan patlayan ayaklanmaların Ürdün, Yemen gibi yan coğrafyalarda da etkili olması bekleniyor.


İçine Türkiye'yi de alan 2011'de dünyayı bekleyen riskler...


Raporda, 2010 yılındaki ekonomik performansının yanında AKP hükümeti ile islamlaşma hareketlerinin gözlendiği ancak iktidarın sırtını Batı'ya dönmeyeceğinin de altı çiziliyor.

HERKES KENDİ DERDİNE DÜŞECEK


G20 , G7 ya da G-8 gibi küresel siyasi ve ekonomik kararların aldığı gruplar bir kenara bırakılıp , lider ekonomiler tek başlarına kendi ülkelerini ilgilendiren politikalar eğilecek..

AVRUPA KONTROLDEN ÇIKACAK

2011'de Avrupa'da belirsizliğin önüne geçilemeyeceği bir yıl olacak. Euro bölgesi dağılmayacak ama yaşanan kriz kontrolsüz kalacak.,

ŞİRKETLERE SİBER TEHDİT


Siber saldırılar artacak. Şirketler tehlikede! Bilgisayar korsanları şirketler için risk olmaya devam edecek. İşletmelere bireysel değil organize suç şebekeleri saldıracak.Siber güvenliğe yönelim artacak.

ÇİN'İN AYAKLARI YERE BASACAK


Krizde dünyanın lokomotifi olan Çin'în ayakları yere basacak. Çin efsane olarak kalacak ama büyüme yavaşlayacak.


KORELER ÇARPIŞACAK


Çin'in tüm baskılarına rağmen Kuzey Kore Güney Kore için risk olmaya devam edecek.


TÜRKİYE'DE İSLAMLAŞMA TEHDİDİ


AKP iktidarında Türkiye islamlaşma görüntüleri yaratsa da demokrasiden kopmayacak. ABD ve AB dışına çıkacağı endişeleri devam edecek ancak Türkiye jeo-stratejik adımlara atsa da Batı'ya sırtını dönemeyecek.

SERMAYE PATLAMALARINA DİKKAT!

Gelişmekte olan ülkeler ile gelişmiş ülkelerin ekonomik gelişemede gösterdikleri hızların farklılığı sermaye patlamaları 2011'de artacak. Gelişmekte olan ülkelerden sıcak para akışı çıkması yanında gelişmekte olan ülkelerin aldıkları sıcak paraya karşı önlemler nedeniyle başıboş kalan likidite yön bulmakta zorlanacak.

PAKİSTAN YİNE PAKİSTAN

Pakistan-Afganistan çatışmaları yerini Pakistan iç çatışmalarına bırakacak. Pakistan'da merkezi bir hükümet olmayışı politik ve ekonopmik riskleri körüklüyor. Korku, çatışmaların Pencap ve Sindh bölgelerine yayılması.

KARTELLER MEKSİKA'NIN BELASI

Meksika yıllardır uyuşturucu kartelleri ile mücadele ediyor.Düzeni sağlamak sanıldığı kadar kolay olmayacak.

DÜNYANIN YENİ CAZİBE MERKEZLERİ

Sıcak para yine doğuya yönelecek ancak geçen yılın favori ülkeleri yerine Arjantin, Macaristan Peru, Güney Afrika, Sri Lanka ve Tayland yeni caizbe merkezleri olacak.

HİZBULLAH GERÇEĞİ

Hizbullah Lübnan' da güçlenmeye devam ediyor. İsrail ile savaş riski artıyor. Yemen ve Afrika' da terörist faaliyetler hız kazanacak. Bu bölgede militan savaşları kaçınılmaz görünüyor.

İRAN-İSRAİL SAVAŞI ZOR

İran, nükleer çalışmalara tüm engellemelere rağmen devan edecek. Ancak ,İsrail buı süreçte daha ılımlı bir siyaset izleyecek. İran ü-Srail gerginliği ihtimali zayıf görünüyor.Ancak bölgede artan tansiyon endişe yaratıyor.

SUDAN'DAKİ ÇATIŞMALAR

Çıkan çatışmalara ve meşrutiyet sorununa rağmen Sudan' da iç savaş beklentisi zayıf da olsa var. Güney Sudan da şiddet artabilir ancak enerji kaynakları çıkarlar iki tarafları istikrar için ikna edebilir.

KANLI AFRİKA

Afrika'nın en kanlı ülkelerinden Nijerya'da Müslüman -Hristiyan çatışmaları alevlenebilir.