IRA ve ETA’nın yanısıra aşırı dinci terör örgütlerine destek verdiği bilinen, geçmişte bir ABD yolcu uçağına sabotaj düzenleten Kaddafi’nin kaos yaratmak için son çare olarak Batı kentlerinde terör dalgası estirebileceği belirtiliyor.

Trablus’ta yeri belirlenemeyen bir sığınakta saklanan Kaddafi’nin koltuğunu korumak için doğum yeri Sirte’de variller dolusu sinir ve hardal gazı depoladığı tespit edildi. 10 ton kimyasal silah içeren depolar 24 saat casus uydularla izleniyor.

Muammer Kaddafi, 1968’de darbeyle Libya’nın başına geçtikten sonra uluslararası terörle çok yakın bir ilişki içine girdi. Kaddafi’nin Ortadoğu ve Afrika’da militarist, isyancı ve terörist gruplara maddi ve manevi destek vermesi hep dünya gündemindeydi. dünya liderleri tarafından sert bir dille eleştirildi. Filistin ve Filipinler’de İslamcı terör örgütlerine arka çıkan Kaddafi, Sovyetler Birliği ile de yakın temas halindeydi. Kaddafi’nin uluslararası arenadaki en önemli terör eylemleri Londra’dan New York’a giden Pan American World Havayolları’na ait uçağın havada patlatılması ve 243 kişinin hayatını kaybetmesi ile 1989’da Fransız havayolu şirketi UTA’nın tarifeli uçağının düşürülmesi oldu. 156 kişi de bu eylemde öldü. 1986 yılında da Amerikan askerlerinin gittiği bir Berlin gece kulübünde bombaların patlamasının arkasından o çıktı. 2 ABD askeri ile bir Türk kadın öldü. Kaddafi 2002’de ABD ile yaptığı anlaşma uyarınca terör geçmişini geride bıraktığını iddia etti.


Uydular izliyor

Ancak Libya liderinin doğum yeri olan Sirte’de variller dolusu sinir ve hardal gazı depoladığı biliniyor. Bu depolar 24 saat casus uydularla izleniyor. En büyük endişe ise Kaddafi tarafından yönlendirilen teröristlerin ABD veya Avrupa başkentlerinde terör eylemlerine imza atması olasılığı. Askeri gücü batı orduları karşısında çok yetersiz kalan Kaddafi’nin dünyada kaos yaratmak için son çare olarak bu tür bir terör eylemine başvurmasından endişe ediliyor. Kaddafi’nin daha önce IRA ve ETA‘nın yanısıra Filistinli terör örgütlerine destek verdiği ortaya çıkmıştı.