Yayınlanan fotoğraflarla ilgili, uluslararası savaş suçları ve adli tıp uzmanlarından oluşan heyet, Suriye'de Esad rejiminin işkence ile katliam yaptığını söyledi. Uzmanlar tarafından incelenen fotoğraflarda ise herhangi bir oynamanın olmadığı tespit edildi.

CNN’in tecrübeli muhabiri Christiane Amanpour, twitter hesabından çok özel ve şok edici görüntülerin yayınlanacağını duyurmuştu. Yayınlanan fotoğrafların çoğunluğunun 20-40 yaş grubundaki erkeklere ait olduğu belirtildi. Raporu hazırlayan grup üyelerinden David Crane, Amanpour’a yaptığı açıklamada fotoğrafların rejimin ölüm makinesinin doğrudan kanıtı olduğunu, bu gibi delillerin savcılar tarafında kabul göreceğini kaydetti. Fotoğraflarda, işkence ile öldürülen şahısların çok zayıf olduğu dikkat çekti. Uzmanlar, şahısların uzun süre aç bırakılmış olabileceğini ifade etti.

Habere göre fotoğrafları çekmekle görevli 'Caesar' kod isimli askeri polis, yaklaşık 55 bin tane fotoğrafı ülke dışına çıkartmayı başarmış. Caesar'ın, günde az 50 kişinin fotoğrafını çekitiği belirtildi. Öldürülen şahısların kayıt altında tutulması için hastaneye kaldırıldığı ve burada ölüm sebebi olarak 'kalp krizi ve nefes alma problemi' şeklinde rapor tutulduğu ifade edildi.

Yayınlanan fotoğrafların, yerel saatle 14.00’da dünyada birçok resmi ajanslarda aynı anda geçmesi dikkat çekti.

Fotoğrafların 11 bin kişiye ait olduğu tahmin ediliyor.