İnterfaks haber ajansına konuşan Lukin, gelecekte Lenin’in mezara gömüleceğine inandıklarını söyledi. Lukin, “Kızıl Meydan, mezarlık değil. Rusya’da Lenin ve Bolşevik anıtları, onların tarihi rolü için bağdaşmıyor. Rol büyük, ama çok zor ve çelişkili. Sosyal huzura zarar vermeyecek bağlamaında Lenin’in mezara gömülmesi için o noktaya geldik mi? Bence geldik. Ama yine de bunu 5-10 sene sonraya bırakmayı öneriyorum. Belki bu daha sağlıklı olur, artık o zaman insanlar için 19. ve 20. yüzyılın kahramanlarının mezarının nerede olduğu önem taşımaz.” şeklinde konuştu.

Jirinovski de Lenin’in naşının mozoleden çıkartılmasını ve Moskova’ya yakın Mıtişi anıtlar mezarlığında toprağa verilmesini talep etti.
Aralık ayında Rusya Devlet Başkanlığı İnsan Hakları Konseyi Başkanı Mihail Fedotov, Lenin’in mezara gömülmesi için zamana ihtiyaç olduğunu vurgulamıştı. Fedotov’a göre, konuyla ilgili toplum arasında uzlaşmanın sağlanması şart. Benzer görüşü Rusya Devlet Başkanlığı İdari İşler Müdürü Vladimir Kojin de dile getirdi.

Daha önce konuyla ilgili çıkan tartışmalar üzerine Komünist Parti üst düzey yetkilisi Vadim Solovyov, “Lenin'in toprağa gömülmesi referandumla mümkün. Bu o kadar ciddi bir konu ki, bunu ancak referandum çözebilir. Biz bu tartışmadan korkmuyoruz. Referandumu da kesinlikle kazanırız. Bu durum Kremlin ve Başbakanlık için siyasi krize neden olur. İdeolojik konuların kurgusunu yapmak toplumun paralanmasına neden olur.” diye uyarmıştı.