Yaklaşık 10 bin nüfuslu Sax Kasabası'nda 4 asırdan uzun bir süredir devam eden festivalde, Müslüman Araplar ve Hristiyanlar adına 8 farklı grup resmi geçide katılırken, "Los Turcos" 700'den fazla üyesiyle en kalabalık grup olmaya devam ediyor. Festivale Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Ender Arat da katıldı. Arat, festival ve "Los Turcos" adlı gruba ilişkin şöyle konuştu: "Sax'ın bizim için anlamı 'Los Turcos'ların olması. Aslında Türklükle hiçbir ilgileri yok ama İstiklal Savaşı'ndan esinlenmişler ve kendilerine Türkiye'yi örnek almışlar, Türkiye gibi güçlü hissetmişler ve bugün de hakikaten en kalabalık grup haline gelmişler. Festivalde baktığınızda her yerde Türk bayraklarını görüyorsunuz. Evlerde, festivale katılan diğer gruplara ait olan İspanyol, İtalyan veya Fas bayrağından daha çok Türk bayrağı var. Türkler için cazip tarafı bu." Büyükelçi Arat, festivalde, eşi Ayşe Arat tarafından yapılmış bir tabloyu "Los Turcos"ların bulunduğu "Türkler Evi"ne hediye etti. "Los Turcos" grubunun başkanı "Tito" lakaplı Francisco Sanchez Chico da, "Biz yürekten Türküz. İspanyol olmanın yanı sıra Türk olmaktan da çok büyük gurur duyuyoruz. Her zaman bir Türk bayrağımız var" dedi.

Geçmişte "Hristiyanlar" grubu içinde yaşanan anlaşmazlık sonrası bir grubun ayrılarak 1920 yılında kurduğu "Los Turcos"un Türkiye veya Türklükle direkt hiçbir bağlantısı olmasa da kuruluşundaki esin kaynağını, o dönemle bağlantılı olarak Türkiye'nin İstiklal Savaşı'nın kazanmasından alması önemli bir detay olarak gözüküyor. "Los Turcos"ların, Osmanlıları anımsatan fesli, pelerinli kostümleri ise 1920'li yıllarda İspanya'da satılan Marcos Tonda marka bir çikolatanın kağıdı üzerinde yer alan resimden alıntı yapılarak hazırlanmış.

Yıllar içerisinde hep büyüyen ve kasabanın en prestijli grubu haline gelen "Los Turcos", 700'ü aşkın üyesiyle 5 ayrı bandoyla resmi geçide katılırken, "Los Turcos"lara dahil olabilmek için yıllık 600 euro aidat ödemek gerekiyor.

"Los Turcos" ile Türkiye'nin tanışması ise 2006 yılında tesadüfen bölgede olan Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliği'nde görevli bir memurun Sax sokaklarını Türk bayraklarıyla kaplı olarak görüp, meraklanıp, konuyu araştırmasıyla başlıyor. 2007 yılında ilk olarak Sax'taki festivale giden ve "Los Turcos"lar ile tanışan Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Ender Arat, geçen 5 yılda Sax ve Türkiye arasındaki yakınlığın doğmasında önemli bir etken oldu. Madrid'deki görevi sona eren ve birkaç ay içinde Türkiye'de dönecek olan Ender Arat son kez büyükelçi olarak Sax'i ziyaret ederken, "Los Turcos" üyeleri tarafından alkışlarla uğurlandı.

Büyükelçi Arat, "Sax'ın bizim için anlamı "Los Turcos"ların olması. Aslında Türklükle hiçbir ilgileri yok ama İstiklal Savaşı'ndan esinlenmişler ve kendilerine Türkiye'yi örnek almışlar, Türkiye gibi güçlü hissetmişler ve bugün de hakikaten en kalabalık grup haline gelmişler. Festivalde baktığınızda her yerde Türk bayraklarını görüyorsunuz. Evlerde, festivale katılan diğer gruplara ait olan İspanyol, İtalyan veya Fas bayrağından daha çok Türk bayrağı var. Türkler için cazip tarafı bu" dedi.

"Türkler, bu festival için Sax'a gelse çok mutlu olurlar" diyen Ender Arat, "Bu dönemde buraya bir Türk gelse zannediyorum kendini Türkiye'de hisseder. Sax, hiç Türkçe konuşmayan insanlar arasında Türkiye'nin yaşandığı bir yer. Herkes benimsemiş, çok güzel. Gece gündüz bir hafta boyunca bu festivali yaşıyorlar. Akşamları da bir tiyatro oynanıyor. İlk Türkler daha sonra Hıristiyanlar her gece değişerek kaleyi alıyor. Sonunda barışla bitiyor. Mesaj da çok güzel. En güzel görüntü de medeniyetler ittifakının bir sahnesi burası" ifadelerini kullandı.

Son yıllarda Sax halkı ile Türkiye arasında çok güzel dostluklar kurulduğunu anlatan Arat, "Artık bu dostluk hiçbir zaman sona ermez. Bu sadece benim şahsımla ilgili değil benden önce elçilikteki bir arkadaşımız burayı keşfetmiş, bana söylediği vakit buraya geldim. Belediye Başkanı ile yöneticilerle dost olduk. Sax'ı koruyan insan olarak inanılan Aziz Blas, Sivas'da doğmuş ve orada mezarı var. Saxlılar Sivas'a gidip ziyaret ettiler. Çok sağlam dostluklar kuruldu ve bundan sonra da devam edecek" şeklinde konuştu.

Saxlılara veda eden Büyükelçi Arat, eşi Ayşe Arat tarafından yapılmış bir tabloyu da "Los Turcos"ların bulunduğu "Türkler Evi"ne hediye etti.

Bu arada "Los Turcos" grubunun başkanı "Tito" lakaplı Francisco Sanchez Chico da verdiği demeçte "Biz yürekten Türküz. İspanyol olmanın yanı sıra Türk olmaktan da çok büyük gurur duyuyoruz. Her zaman bir Türk bayrağımız var" dedi.

Oturduğu evinin bahçesinde her zaman bir Türk bayrağı asılı tutan Tito, Saxlıların Sivas'a giderek Aziz Blas'ın mezarını ziyaret ettiği anın herkes için "inanılmaz" olduğunu söyledi. Tito, hislerini "Türkiye ile çok iyi ilişkilerimiz var ve umarım her geçen yıl çok daha iyiye gider. Bu dostluk artık kaybedilmez" diye ifade etti.

"Los Turcos"un en yaşlı üyelerinden olan 84 yaşındaki Chato da "1926'dan beri Türküm. Hayatım bu grupta geçti. Benim hayatım Türkler. 3 kızım Türk, 4 torunum Türk. Türkiye'yi ben tanımıyorum ama kızım, torunlarım gitti. Ama bir gün ben de gideceğim. Televizyonda Türkiye'yi gördüğümde çok  heyecanlanıyorum" dedi.

Kasabanın önemli sosyal etkinlik merkezlerinden biri olan "Türkler evi"ne gelen "Los Turcos" üyeleri de Türkiye'yi yakından tanımanın kendilerine çok büyük mutluluk verdiği söyleyerek, "İspanya'nın oynamadığı maçlarda eğer varsa hep Türkiye kazansın istiyoruz. Galatasaray, Fenerbahçe ya da Guti'nin oynadığı Beşiktaş kazansın... Türkiye'ye gittiğimizde herşey bizi şaşırttı. Her yerde Türk bayrağı vardı. Bu Türklerin vatanına ne kadar çok bağlı olduğunu gösteriyor. Türkler maksimum hızda yaşıyorlar, biz de öyle!" şeklinde ifadelerle duygularını dile getirdiler.

Öte yandan Sax Belediye Başkanı Ana Barcelo da Büyükelçi Arat aracılığıyla Türkiye'yi çok daha yakından tanıdıklarını belirterek, "Küçük bir kasabayız ve Türkiye ile bu ilişkimizden, Türk halkına yakın olmaktan çok memnunuz. Bizler çok açık insanlarız ve artık Türkiye'yi, Türkleri çok daha iyi anlayabiliyoruz. Kasabamız Türk bayraklarıyla dolu. Bu en büyük festivalimiz ve herkes kendini bu festivalle özdeşleştiriyor. Gelecek yıllarda Türkler gelir ve bizleri tanırsa çok daha memnun oluruz" açıklamasında bulundu.