ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'deki savaşın bitmesi için Beşşar Esad'ın gitmesi gerektiğini söyledi. Esad'ın yeniden meşruiyetini kazanamayacağını belirten Obama, İran ve Rusya'nın da Esad'ı destekleyip desteklememe konusunda bir karar vermesi gerektiğini söyledi.

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi için Filipinler'in başkenti Manila'da bulunan Obama, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile görüşmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında, Rusya ve İran'ın, Esad'ı desteklemek ya da meşru bir hükümetin kurulmasıyla "Suriye devletini kurtarmak" arasında bir seçim yapması gerektiğini belirtti.

"ESAD GİTMEDEN İÇ SAVAŞ BİTMEZ"

Esad'ın "yeniden meşruiyetini kazanamayacağını" vurgulayan Obama, Suriye'deki iç savaşın, Esad iktidardan ayrılmadan sonlanmayacağını kaydetti.

ABD Başkanı Obama, Suriye konusunda son dönemdeki diplomatik çabaların amacının, nihayetinde siyasi geçişle sonuçlanabilecek bir alan yaratılması olduğunu ifade ederek, ümit edilen ateşkese tüm tarafların uymayabileceğini, öte yandan ateşkesin "sükûnet alanına" yer açabileceğini bildirdi.


SURİYELİ SIĞINMACILAR

Obama, ABD'ye Suriyeli sığınmacıların alınmasına karşı duruş ile Guantanamo üssünün kapatılmasına gösterilen direnişi ilişkilendirerek, sadece Hristiyanların ülkeye girişinin sağlanmasının, Guantanamo'nun senelerce yaptığı biçimde Müslümanları yabancılaştıracağına işaret etti.

Barack Obama, Guantanamo üssünün, radikaller için "devasa bir adam toplama aracı" olduğunu kaydetti.

"IŞİD'E KARŞI YÜRÜTÜLEN OPERASYONLAR SÜRECEK"

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da ülkesinin, Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı yürütülen operasyonların güçlü bir ortağı olmayı sürdüreceğini söyledi.

Obama ile ay başında göreve gelmesinden bu yana ilk resmi görüşmesini yapan Trudeau, operasyonlardan savaş uçaklarını çekecek olan Kanada'nın öte yandan IŞİD'e karşı savunmada "üzerine düşenden fazlasını" yapmayı sürdüreceğini dile getirdi.

ABD Başkanı da Kanada siyasetine büyük enerji kattığını söylediği Trudeau'nun, gelecek yıl başında Beyaz Saray'ı ziyaret etmesi temennisinde bulundu.