Merkez Başkanı Vadim Pakrovski, durumun alarm verici olduğunu önlem alınmaması durumunda gelecek yıl ek 70 bin AIDS vakası ile karşılaşacaklarını söyledi. 2012’nin ilk 10 ayında 50 bin vakanın tespit edildiğini ifade eden Pakrovski, “Bu da ortalama günde 200 kişinin AIDS olduğu anlamına geliyor” dedi.

Tüketici hakları gözlemcisi Rospotrebnadzor’a göre de 2012’de 62 bin yeni AIDS hastası olacak. Bu rakam 2011’e göre yüzde 12,5 daha fazla. Eski BDT ülkelerindeki AIDS vakalarının yüzde 90’ı sadece Rusya ve Ukrayna’da gerçekleşiyor.

Hastalığın en fazla ortak kullanılan uyuşturucu iğneler ve cinsel yollarlarla bulaştığı belirtiliyor. Pakrovski, AIDS açısından Rusya’nın Afrika olma yolunda olduğu uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler verilerine göre Rusya’da yetişkin nüfusun yüzde 1’i AIDS. Bu rakamlar Rusya ve Ukrayna, Afrika’dan sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor. Pokrovski, “Batı Avrupa’da bu oran yüzde 0,3, ABD’de yüzde 0,6. Afrika’da ise yüzde 1,5.” bilgisini aktardı.

Pakrovski, Rusya’da sadece AIDS yüzünden 20 bin kişinin 2012’nin ilk 10 ayında yaşamını yitirdiğini, bu rakamın yıl sonuna kadar da artma riski olduğunu ifade etti.

Rusya’da HIV virüsü taşıyanların sayısı ise son 5 yılda 370 binden 702 bine fırladı. Son 5 yılda en az HIV virüsü taşıyanlardan 125 bini yaşamını yitirdi.

Rusya hükümetinin AIDS’e karşı mücadele çalışmalarını çok zayıf bir şekilde koordine ettiği eleştirisi getiren Rus yetkili, “Federal Uyuşturucu ile Mücadele Servisi, İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı arasında ciddi bir organizasyon gerekiyor…” önerisinde bulundu.

Kendisinin 25 yıldır AIDS’le mücadele için çalıştığını kaydeden Pokrovski, “1987’de ilk vaka ile karşılaşmıştık. Şimdi rakam 703 bine ulaştı. Her geçen gün durum daha da kötüye gidiyor.” uyarısı yaptı.