Yüz binlerce Hıristiyan ve Müslüman Suriyeli'yi bir araya getiren ve “Hayırlı Cuma” ismi verilen gösterileri organize eden Yerel Koordinasyon Komiteleri adlı örgüt, Reuters'a hayatını kaybeden 88 kişinin ismini gönderdi.

Örgüt, söz konusu kişilerin Lazkiye'den Humus'a, Hama'dan Şam'a ülkenin birçok kentinde çıkan olaylarda öldüğünü ifade etti.

Uluslararası Af Örgütü, ölenlerin arasında 7 ve 10 yaşlarında iki çocuğun bulunduğunu belirtti.

Reuters'a konuşan bir insan hakları aktivisti, "Cenaze törenleri, şiddetli protestolara dönüşecek. Tıpkı önceki cenazelerde olduğu gibi" ifadesini kullandı.

Suriyeli aktivist, "Eşkıya karakterindeki güvenlik güçlerine sahip olursanız, onların kalabalıklara ateş etmeyeceğini düşünmek zor oluyor. Daha fazla cenaze ve gösterinin gerçekleşmesi muhtemeldir" diye konuştu.

Suriye'de dün hem İsa’nın çarmıha gerildiği gün hem de Müslümanların kutsal günü olması sebebiyle “Hayırlı Cuma” olarak adlandırılan gösterilerde muhaliflere ateş açılmış ve ülke Devlet Başkanı Beşar Esad’ın 48 yıllık olağanüstü hali kaldırmasından bir gün sonra yine karışmıştı.

Altıncı haftaya giren eylemlerde en büyük gösterileri düzenleyen muhalifler dün ayrıca ilk kez ortak bir bildiri yayımlamıştı. Tüm vilayetlerin temsil edildiği Yerel Koordinasyon Komiteleri, Baas Partisi’nin iktidardaki tekeline son verilmesini ve demokratik siyasi sistemin kurulmasını istemişti. Bildiride, tüm siyasi suçluların serbest bırakılması talep edilirken, mevcut güvenlik kurumlarının kaldırılması ve bunun yerine yasalara uygun hareket eden belirli yetkileri bulunan bir kurumun oluşturulması talep edilmişti.