ABD'de nefeler tutuldu. Yarışı büyük bir ihtimalle Trump önde tamamlayacak. Peki hem Trump hem de Clinton Türkiye hakkında ne düşünüyor?

Donald Trump, geçtiğimiz Temmuz ayında bir gazeteye verdiği röportajda, Türkiye gibi ülkelerde yapıldığı öne sürülen insan hakları ihlalleri ile ilgili müdahale edip etmeyeceği sorusuna yanıt vermişti. Trump yanıtında, başka ülkelere nutuk atma hakları olmadığını önce kendi ülkelerinde olup bitenlere bakmaları gerektiğini söylemişti. Trump, "Birileri polis memurlarını soğukkanlılıkla vururken, nasıl başkalarına ders verebiliriz ki?" demişti.

15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili de açıklama yapan Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı takdir ettiğini söylemişti. Bazılarının darbe girişimin tertip olarak gördüklerini söylediğini belirten Trump, kendisinin öyle düşünmediğini de söylemişti.


CLINTON'IN TÜRKİYE GÖRÜŞÜ

Demokrat Parti'nin adayı Hillary Clinton ise dolaylı yoldan Türkiye'yi kızdıracak bir açıklama yapmıştı. Hillary başkan seçilirse Suriye’de Obama yönetiminden farklı ne yapacağı sorulduğunda, adını anmadan Türkiye’nin PYD/YPG konusundaki kaygılarını dikkate almayacağını ima etmişti. Bu ima Ankara'da tepkilere neden olmuştu.

Clinton yaptığı bir açıklamada da Kürtleri silahlandırmayı düşündüğünü söylemişti. Kürtlerin, Suriye ve Irak'ta kendilerinin en iyi ortakları olduğunu belirten Clinton, "Bazı çevrelerin bu konuda endişeli olduğunu biliyorum. Ancak bence Kürtler ihtiyaçları olan ekipmanı almalılar. Böylece sahadaki Kürt ve Arap savaşçılar, DEAŞ’ı Irak’tan çıkardıktan sonra Rakka’yı almamızda ana unsur olurlar.” demişti.