Fransa’da ilk defa, Akdeniz anemisi hastalığına sahip olan Türk ailenin çocuğunu iyileştirmek için genleri ayıklanmış bebek dünyaya getirildi. “İlaç bebek” olarak adlandırılan Umut Talha bebek, diğer yandan etik tartışmaları da alevlendi.

Ülkenin güneyinde yaşayan Türk ailenin iki çocuğu oldu. Ancak iki çocuk da Akdeniz anemisi olarak bilinen “Beta Talasemi” hastalığıyla doğdu. Özellikle Akdeniz bölgesinde bu hastalığı taşıyan yaklaşık 200 bin kişi olduğu sanılıyor. Alyuvarları öldüren hastalıkta sürekli kan nakli ile hayatta kalınıyor.

Fransız doktorlar Rene Frydman ve Arnold Munnich, genetiği ayıklanmış embriyo sayesinde doğacak bir kardeşin 3 yaşındaki ablasını iyileştirebileceğinden hareket ederek çalışmalara başladı. Sunni döllenmeyle laboratuvar ortamında 20 yumurta döllendi. Embriyolar arasında Beta Talasemi genini taşımayan 7 embriyo seçildi. En güçlü iki embriyo anne rahmine nakledildi. Embriyolardan ablası ile yüzde 98 uyumlu olanı tespit edilerek büyütüldü.Umut bebek, Clamart’teki Antione Baclere Hastanesi’nde 26 Ocak’ta doğdu. Doktorlar 3.65 kilo dünyaya gelen Umut bebeğin gayet sağlıklı olduğu belirtildi.

Fransız basınında büyük yankı uyandıran ve “ilaç bebek” olarak adlanrılan Umut şimdi ablasını kök hücre nakli ile Akdeniz anemisinden kurtaracak. Umut bebeğin göbek kordonundan alınan kan kök hücre tedavisiyle ablasına nakledilecek. Üç yıl sürecek tedavinin yüzde 98 oranında başarıya ulaşması bekleniyor. Tedavi başarılı olursa 3 yaşındaki abla hayat boyu tedavi çilesinden kurtaracak.

Fransa’da tıp dünyası gelişmeyi büyük memnunlukla izlerken, muhafazakar kesimlerden tepki gelmeye başladı. Paris Başpiskoposu 23. Andre ve Hristiyan Demokrat Parti lideri Christine Boutin, ygulamaya tepki gösterdi. Başpiskopos Andre “bir insanın, başka bir insan için araç haline getirilmesinin yaratabileceği tehlikeye” işaret etti. Butin ise uygulamayla ilgili ilgili çekinceleri olduğunu dile getirdi. Muhafazakar kesim genetik ayıklanmış bebeklerin yakında “dizayn bebekler”e yol açacağını öne sürüyor.