Kudüs'ü ziyaret etmek için İsrail'e giden Türk heyet dönüşte İsrailli polisler tarafından didik didik arandı. Yurda dönen Türk turistler, birçok turistin iç çamaşırlarına kadar arandığını iddia etti. Alkollü olduğu öne sürülen Musevi kökenli bir Türk vatandaş ile uçaktakiler arasında ise kavga çıktığı öğrenildi.

BM'nin Mavi Marmara raporunun ardından İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler kopma noktasına geldi. Türkiye ilişkileri 2. Kâtiplik düzeyine indirgerken, İsrail tarafı da özür dilemeyeceğini yineledi. Gerilen ilişkilerin ardından Telaviv'deki Ben gurion Havalimanı'nda, Türk turistlere olumsuz anlamda farklı uygulama yapıldığı iddia edildi. Havalimanında, geçişlerde, camilere girişlerde Türk misafirlere İsrailli görevliler tarafından belirgin bir şekilde farklı uygulama yapıldığını ve diğer turistler rahatlıkla girip çıkarken, Türklerin didik arandığını belirten İnşaat Mühendisi Arif Çınar, " Herkese 'Niye geldiniz?' diye soruyorlardı. Bazıları, 'Bunlar İstanbul'dan değil, Bükreş'den geldi.' denince, geçirildi. Biz 'İstanbul Grubu' deyince 'Niye geldiniz?' diye durdurulduk. Bizi soyunma odalarına aldılar. Soyunma odasında, genç bayanların taciz edildiğini düşünüyorum. Elle vücut tamamen arandıktan sonra, iyonayzır denen bir aletle arama yapıldı. Vücutta ve çamaşırlarda patlayıcı ve uyuşturucu madde var mı diye arandı. Ayakkabım iki kez x -ray den geçirildi. Hurma almıştım. İki kez hurmadan numune alındı." diye konuştu.

Uçakta bir tartışma da yaşandığını belirten Çınar, "Biz uçağın en son bölümünde oturuyorduk. Yahudi kökenli bir Türk vatandaşı ile Türkler arasında konuşma vardı. Tartışma bile değildi. Sarhoş olduğuna kanaat getirdiğimiz biri önlerden Türklerin olduğu bölüme gelerek, 'Neden böyle yapıyorsunuz?' dedi ve tartışma yaşandı. Maalesef bir arbede oldu. Polisler müdahale etti. Bir itişme yaşandı." şeklinde konuştu.
Havalimanında güvenlik gerekçesiyle üzerindeki elbiselerin çıkarılmasının istendiğini öne süren Mustafa Teke ise şöyle konuştu: "THY'ye ait uçağa binmek için sıraya girdik. Valizlerimiz en ince noktasına kadar arandı. Polislerle birlikte güvenlik odasına girdik. Üzerimdeki her elbiseyi çıkarmamı istediler. Birçok ülkeyi ziyaret ettim. Ben böyle bir arama görmedim. Ben soyunmam dedim. Terörist muamelesini hak etmediğimizi söyledim. Pantolonumun fermuarını özellikle çıkarmamı istediler. Zorla fermuarımı açtırdılar. Bu muamelenin diğer bayanlara da yapıldığını gördük. Bu olay bizi daha da üzdü. Özellikle bunu Türklere yaptıklarını öğrendik. Binlerce insan geçiyor. Ancak, sadece Türkleri böyle arıyorlar. Ancak böyle bir uygulama Türkiye'de yapılmıyor. Onlar böyle bir uygulama yapıyorsa, biz de yapmalıyız".

Amaçlarının oradaki güvenlik uygulamasını anlatmak olduğunu belirten yolculardan biri, güvenlik görevlilerinin tacize varan aramalarının uzun süre devam ettiğini, bazı yolcuların ise iç çamaşırla kaldığını ileri sürdü. Öte yandan havalimanında meydana gelen kavgadan sonra, iki taraf birbirinden şikayetçi olduğu, ancak şahısların daha sonra şikayetlerinden vazgeçtiği öğrenildi.