28 yaşındaki Maria Shalyapina ve 22 yaşındaki Zalyaeva Auilia Türkiye’de kaldırıldıkları hastanede, 22 yaşındaki Marina Şevelyova ise döndükten sonra ülkesinde yaşamını yitirdi.

Coral Travel’da çalışan Marina, aynı gün Moskova’da hastaneye kaldırıldı. Sahte içkide bulunan metil alkolün genç kızın karaciğer ve beyninde onarılması mümkün olmayan hasara yol açtığı belirtildi.

Alkolden ilk ölen Rus rehber Mariya Şalyapina’nın eşi Dmitriy, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, Türk sağlık yetkililerini suçlarken “3 yaşındaki Sofi’ye annesinin bir daha eve dönmeyeceğini söyleyemiyoruz” dedi. Pazartesi günü eşinin komaya girerek öldüğü haberini aldıklarını söyleyen Dmitriy “Hâlâ şoktayız. Tüm aile ağlıyor, sinir krizleri geçiriyor” diye konuştu.

Vurdumduymazlık sonucu

Eşinin Türkiye’deki geziye tek başına katıldığını belirten Dmitriy şunları söyledi: “Bir problem çıktığını daha zehirlendiği gece anladım. Beni arayarak tekne gezisinden sonra kendini iyi hissetmediğini, midesinin bulandığını ve kustuğunu söyledi. ‘Doktor çağırdınız mı’ soruma ‘Acil servis çağırdık ama gelen doktor yüzeysel muayeneyle yetindi’ cevabını aldım. Cumartesi sabahı eşim benimle konuşamaz durumdaydı. Yanındaki arkadaşı eşimin bir hastaneye getirildiğini ve koridorda bekletildiklerini ve acil durumu gerektiren müdahalenin yapımadığını söyledi. Benim algılamama göre Türkiye’deki sağlık personeli daha cumartesi sabahı alarm durumuna geçmesi gerekirdi. Eşimin ölümü bence vurdum duymazlığın, ihmalkarlığın sonucu.”

Rus basını önlem istedi


Rus basını, zehirlenen turistlere neden gerekli ihtimamın gösterilmediğini sorgulamaya başladı. Rus yetkililer, Türkiye’yi acil önlem almaya çağırdı.

200 gram votka hayat kurtarırdı

RUSYA Sağlık Bakanlığı Toksikoloji Komitesi Başkanı Dr. Georgiy Livanov, Türkiye’de sahte içkiden zehirlenerek hayatını kaybeden üç Rus vatandaşının süratli müdahale ve basit bir işlemle hayatlarının kurtarılma şansının kaçırıldığını açıkladı. Dr. Livanov, “Metil alkol ile zehirlenmiş kişiye panzehir olarak hemen etil alkol, yani normal alkollü içki içirmek gerekir. Hayatlarını kaybeden üç genç kıza zehirlenme nedeni belirlendiği an 200 gram birer kadeh normal votka içirilseydi şansları artmış olacaktı” dedi.