İstanbul'dan helikopterle kaçtıktan sonra 3 gündür Dedeağaç kentinde gözaltında tutulan 8 darbeci subay bugün saat 11.50’de zırhlı polis aracıyla adliyeye getirildi. Polisin sıkı güvenlik önlemleri altında elleri kelepçeli olarak duruşma salonuna alınan darbeci subaylar, tanınmamak için tişörtlerle yüzlerini gizledi. Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğu'nda görevli muavin konsolos Davut Ocak’ın da izlediği duruşmada sanıkların kelepçeleri çıkarıldı. Dedeağaç Suçüstü Mahkemesi’nde yargılamayı izleyen Türk ve Yunanlı gazeteciler, kamera, fotoğraf makinesi ve cep telefonlarını bırakarak salona alındı. Saat 12.15 sıralarında duruşma salonuna beraberindeki savcı ile birlikte gelen kadın hakim, salon içindeki ve dışarıdaki konuşma ile gürültü nedeniyle sert bir şekilde sakin olunması konusunda uyarı yaptı. Daha sonra savcılığın ülkeye yasa dışı yollardan girmek, yasa dışı uçuş yapmak ve yasa dışı uçuşa teşvik etmek suçlarından savcılığın gönderdiği talepte yer alan sıraya göre sanıkların isimlerin okuyup oturmalarını istedi.

DARBECİLER DURUŞMADA ÇOK GERİLDİ

Darbeci askerler Abdullah Yetik, Feridun Çoban, Bilal Kurgun, Süleyman Büyük, Uğur Can, Ahmet Güzel, Gencay Koyun ve Mesut Kiraz’ın son derece tedirgin oldukları ve elerini ovuşturdukları gözlendi.

Bu sırada darbecilerin avukatları Elia Marinaki, Menya Polihroni ve Katerina Dapudani mahkemeye dosyadaki suçlama ve delilleri inceleyip savunma yapmak için 3 günlük süre talebinde bulundu. Bu talep üzerine mahkeme hakimi darbeci subayların savunmalarını almadan, sanık avukatların talebini kabul edip yargılamayı 21 Temmuz Perşembe günü saat 12.00’a erteledi. Mahkeme ayrıca darbeci subayların gözaltında tutulmaya devam edilmesine karar verdi.

TÜRK AVUKATIN TALEBİ KABUL EDİLMEDİ

Öte yandan Hukukçular Derneği üyesi Avukat Ramazan Arıtürk, yargılamanın yapıldığı Dedeağaç kentine gelerek dernek adına ve kişisel olarak darbe girişiminden mağdur olduğunu ileri sürerek yargılamaya müdahil olmak istedi. Yunanlı avukatlar aracılığıyla yargılamaya müdahil talebinde bulundu. Ancak bu talep usulü olmadığı gerekçesiyle kabul edilmedi.

İstanbul Barosu avukatlarından Ramazan Arıtürk, Yunan adaletinin darbeci ve katillerini koruyacağına inanmadığını söyleyerek, “Sanıklar halkı katlettiler. Hukuka inanan devlet olarak Yunanistan’ın sanıkları Türkiye’ye iade edeceğine inanıyorum. Katiller korunamaz. Sadece fikir suçlarında siyasi sığınma olabilir” dedi.

MÜLAKATA ALINACAKLAR

Dedeağaç Suçüstü Mahkemesi’ndeki duruşmanın sona ermesinden sonra darbeci subaylar yine ikişerli gruplar halinde polis aracına bindirildi. Yunanistan’a kaçtıktan sonra sığınma talebinde bulunan darbeci subaylar yarın Fere İltica Komisyonu üyelerinin karşına çıkarak mülakata katılacak. Komisyonda 1 kişinin sözlü mülakatının yaklaşık 3 saat sürdüğü bildirildi.