Son zamanlarda sorunlarımızın çözülmesi için yeni bir yönteme başvuruyoruz. Buna 'imza kampanyası' deniliyor. Nedeni basit; Bizim sıkıntılarımızı son erdirmek için seçtiklerimiz, yani oy verdiklerimizden gerekli ve yeterli desteği göremediğimizden...
En basitinden böyle anlatabiliriz. Sağlıktan tutun da sanata kadar aklınıza ne gelirse çeşitli imza kampanyaları açıldığı gibi dernekler bile kuruluyor...
Yani yaşantımız hep mücadele ile geçiyor. Oya Ertay da 'Dünyayı kurtarmak!' istiyor!
Kimden dersiniz?
Uzaylılardan mı, mutfakları basan karıncalardan mı, yoksa kentlerimizin kabusu kirli havadan mı?
Değil!
Oya Hanım, 'Dünyayı pipetlerden kurtaralım!' diyor ve herkesten destek bekliyor...
Haklı mı siz karar verin!

Burnu tıkandı

Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum)'na göre 2050 yılında okyanuslarda balıktan çok plastik yüzüyor olacak. Tek kullanımlık plastik tüketimini azaltarak bunu engelleyebiliriz. Umursamadan kullandığımız pipetler doğada 500 yıl içinde yok oluyor. Sadece Amerika'da günde 500.000.000 (evet milyon) adet plastik pipet tüketiliyor. Dünyada bu rakam milyarın üzerinde.
Bu sevimli, rengarenk plastik borular dünyanın, sularımızın, doğanın geleceğini mahvediyor.
Peki burnuna pipet tıkanan kaplumbağayı gördünüz mü?

Sıra bizde!

Bir araştırmaya göre her yıl 8.000.000 ton plastik okyanuslara atılıyor. Plastik özellikle gıda tüketiminde sağlık için zarar arz ediyor ve pipetlerin ana maddesi polipropilen belli ısı ve asidik ortamlarda içeceğe karışabiliyor. Batıda pek çok ülkede otel ve restoranlar plastik kullanımını azaltmaya hatta durdurmaya başladı. Chicago Amerika'da DMK Restaurant zinciri plastik pipet kullanımını durdurdu. Starbucks, Vancouver ve Seattle eyaletlerinde pipet kullanımını durdurarak bu bilince destek vermeye başladı.
Sıra bizde;
Bebek veya bardaktan içmeyi engelleyecek şekilde hasta değilsek sütü, meşrubatı, kahveyi neden pipetle içiyoruz?
Plastik pipet kullanımına sınır getirilmesi için ilgili Bakanlıkları aksiyon almaya davet ediyor. Bence okuyucularımın hepsi Oya Ertay hanıma destek verecektir.

Çürükleri boyayarak

Olayı, boş yerleri doldurarak vereceğim. Örneğin 'Pakistan' diyeceğim. Siz bir başka ülke ya da şehir adı koyabilirsiniz...
Başlık şöyle:
Pakistan'da bir pazar yerinde mide bulandıran görüntü: Çürük üzümleri kırmızıya boyayıp satıyorlar!
İnşaat kumunu sabuna karıştıranları, kiremitten kırmızı biber ya da acı biber yapanları, soyayı kıyma diye yutturanları, sütsüz peynirleri, kısaca her türlü sahtekarlığı, dolandırıcılığı duyduk ama buna, hiç değilse ben ilk kez rastlıyorum...
İngiliz basını Pakistan'da anbean kaydedilen kamera görüntülerini okuyucularına duyurdu ve oldukça ciddi bir sağlık ihlali yapıldığını aktardı. Görüntülerde, Pakistan'da bir pazarcının çürümüş beyaz üzümleri sprey boya ile kırmızıya boyadıktan sonra sattığı görülüyor.
Ürünleri satın alan müşteriler tarafından kameraya çekilen satıcı, yaptığından hiç pişmanlık duymadığını ifade ederken, bölgede çok sayıda turistin ishal olduğu belirtildi.
Pakistan'da tatil yapan İngiliz turist Layla Khan'ın çektiği mide bulandırıcı görüntüler sosyal medyada ve İngiliz basınında gündem oldu. 23 yaşındaki turistin çektiği video, Pakistan'ın Afzalpur köyünde bir pazarcının yaptığı iğrenç olayı gözler önüne seriyor.
İsmi açıklanmayan pazarcının tezgahın arkasına geçerek sprey boyayla çürük ve beyaz üzüm salkımlarını kırmızıya boyarken görülüyor. Keyifle üzümleri boyarken videoya çekildiğini fark eden adam hiç umursamadan işine devam ediyor. Yerel basın, pazardan alışveriş yapan tüketici ve turistlerin mide ve sindirim sistemlerinde rahatsızlık yaşadıklarını aktardı. Haberlerde, turistlerin ishal olduğu vurgulandı.
Dikkat ettiyseniz konudan söz eden Pakistan da olsa, başka ülke de olsa hep yerel basın...
Diğerleri nedense bu tip haberleri hep pas geçiyor...

HAFTANIN HABERİ

Terörle Mücadelede Yeni Konsept: Gıda Kontrolu

İçişleri Bakanlığı, PKK ile mücadelesinde yeni bir yöntem uygulamaya koydu. 32 ilin valiliklerine genelge gönderen bakanlık, kırsal kesimlere götürülen gıda ve yaşam malzemelerinin sıkı denetlenmesi talimatı verdi. Bakanlık yaylalarda kalanların da dönerken geride gıda maddesi bırakmaması uyarısı yaptı.