Uluslararası Ebelik Konfederasyonu 2016 yılının ana temasını "Ebeliğin Kalbi: Kadınlar ve Çocuklar" olarak tanımladı. Ana ve çocuk sağlığını koruma, geliştirme ve sürdürme çalışmalarının vazgeçilmez üyeleridir ebeler. Doğal doğumun da vazgeçilmez liderleri. Dünya Sağlık Örgütü doğal doğumun uzmanı olarak tanımlar ebeyi. Ki bu ifadelerden de anlaşılacağı üzere doğal doğumun yönetiminden ebe sorumlu olmalı. Tıbbi gereklilik dışında, çoğu kadının keyfi kararıyla yapılan sezaryen doğumlar, ebelerin kadınları doğal doğuma özendirmeleriyle engellenebilir çünkü. 
Kadınlar ana olmadan ele alınır ebelik mesleğinde. Kadın olarak sağlıkları korunsun ki gebelikleri, doğumları ve lohusalıkları da en sağlıklı koşullarda geçsin diye. Ebeler bu nedenle ana çocuk sağlığı ağırlıklı eğitim alırlar. Dört yıl sürer uygulamaya dayalı lisans öğretimleri. Temel tıp bilimleri yanı sıra doğurgan çağ (15-49 yaş), kadın (ağırlıklı olarak gebelik-doğum-doğum sonu ve sonrası dönem) ve 0-6 yaş çocuk (ağırlıklı olarak 0-28 gün yenidoğan) konularında olabildiğince detaylı bilgi edinip, beceri kazanırlar mezuniyet öncesi. Ayrıca epidemiyoloji, biyoistatistik, araştırma yöntemleri, bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıkların kontrolü, iş sağlığı ve güvenliği dersleri de vardır vesaire.

Ebelik, koruyucu sağlık hizmetleri ağırlıklı bir meslek! Durum böyle olunca geriye kalan, ebelerin koruyucu sağlık hizmetlerindeki rolünün daha da güçlendirilmesi! Ağırlıklı olarak birinci basamak sağlık hizmetlerinde, ancak kliniklerde ve işyerlerinde de tabii. İş yerinde bazı zararlı maddelerin kadın-erkek üreme sistemini olumsuz yönde etkileyerek üreme işlevlerini bozması, cinsel yaşantı ve sağlıklı çocuk yapma yeteneklerini tehdit altına alması söz konusu. İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) yasası kapsamında "gebe ve emziren kadınların çalışma şartları, emzirme odaları ve çocuk bakım yurtlarının kurulması veya dışarıdan hizmet alınması ve benzeri özel düzenleme gerektiren konular ve bunlara bağlı bildirim ve izinler" şeklinde bir ibareye yer verilmekle birlikte hizmet sunucuları arasında ebenin olmaması düşündürücü. Oysa doğurgan çağ kadın, gebe, lohusa, anne, çocuk denildiğinde ilk akla gelen meslektir ebelik. Üstelik çalışanların yaklaşık 2/3'ü kadın! Anne olan / olacak kadınlar da var aralarında.
İSG yasasında yer alan işyeri hemşiresi tanımı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personelinin görev, yetki, sorumluluk ve eğitimleri hakkında yönetmelikle genişletilmiş. Diğer sağlık personeli ifadesi ile tanımlanan iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirilmek üzere Bakanlıkça belgelendirilmiş "hemşire, sağlık memuru, acil tıp teknisyeni ve çevre sağlığı teknisyeni" diplomasına sahip kişiler ile Bakanlıkça verilen "işyeri hemşireliği" belgesine sahip kişiler. Bakanlık, İSG ekibinde ebelere de yer vermeli. Sadece yasa da belirtilen ibare gereği değil, mesleki bilgi ve donanımları gereği yer vermeli öncelikle.
5 Mayıs Dünya Ebeler Günü kutlu olsun ebelere! Ebeliğin kalbi kadınlar ve çocuklara da