Efes Selçuk’un bereketli topraklarından yaptığı ‘Tüm Türkiye Eksin’  çağrısını yineleyen Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, şehir içinde kurulan Efes Tarlası Kent Bostanı’ nda kadınlarla birlikte kara karpuz ekti.

Başkan Sengel,  ‘Tüm Türkiye Eksin’ çağrısıyla üretime katılmak isteyen herkesi (www.tumturkiyeeksin.com)  adresine davet etti.

‘5 Hedef 50 Proje’si” içerisinde yer alan Efes Tarlası Projesi hakkında daha önce kamuoyuna ayrıntılı bilgi veren ve ‘Tüm Türkiye Eksin’ çağrısıyla Efes Selçuk’un atalık tohumlarını tüm Türkiye ile paylaşan Başkan Sengel;  ‘Biz tohumla toprağı buluşturmaya devam ediyoruz. Biz ‘Tüm Türkiye Eksin’ demeye devam ediyoruz. Bu yüzden de Efes Tarlası Kent Bostanı’nı, kentin tam göbeğinde kurduk’  dedi.

‘Amacımız çocukların üretime tanık olması’

Tüm Türkiye’yi kapsayan üretim çağrısı kapsamında ilk adımı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda domates fidesi ekerek atan Başkan Sengel Efes Tarlası Kent Bostanı’nın kent merkezinde kurulmasıyla ilgili olarak; ‘Amacımız üretim nasıl yapılıyor çocuklarımız çok rahat görebilsin, amacımız kentlimiz çok rahat bir şekilde atalık tohumların üretildiği tarlaya ulaşabilsin.

Biz üretimi teşvik etmek; üretimin her şeyden önemli olduğunu herkese anlatabilmek istiyoruz.

O yüzden Efes Tarlası Toprak Okulumuz kurulmadan önce kent içerisinde halkın erişimine açık olan bostanlar kurmaya devam edeceğiz. Çünkü iyi tarım uygulamalarının yaygınlaşmasının bu sürece daha fazla yurttaşımızı dahil etmekle mümkün olduğunu düşünüyoruz’ dedi.

Tüm Türkiye eksin!

Tüm Türkiye Eksin çağrısına ilişkin olarak bir web sitesinin de kurulduğu bilgisini de veren Başkan Sengel;  ‘Bu üretim seferberliğine katılmak isteyen herkes (www.tumturkiyeeksin.com)  adresine müracaat ederek atalık tohumlarımıza erişebilir aynı zamanda üretime dair birçok fikir elde edebilir. 

Bizim bu noktada altını çizdiğimiz iyi tarım uygulamaları var.

 İyi tarım uygulamaları sağlıklı gıdaya sağlıklı bir şekilde ulaşmanın genel adıdır.

İşte tüm bunlara ve daha fazlasına vakıf olabilmek, sağlıklı gıdaya ulaşabilmek için herkesi ‘Tüm Türkiye Eksin’ çağrımız etrafında buluşmaya bir kez daha davet ediyorum’ dedi.

Başkan Sengel konuşmasını herkesin Ramazan Bayramı’nı kutlayarak noktaladı.

Engeller kalktı

Çin Halk Cumhuriyeti Gümrükler Genel İdaresi tarafından yapılan açıklama ile Türkiye'den Çin’e süt ve süt ürünleri ihraç edebilmek üzere 54 firmaya onay verildi.

Bir buçuk milyar nüfuslu Çin pazarı Türk sütçüsüne can suyu olacak. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Başkan Vekili Ali Can Yamanyılmaz, ‘Ülkemizden Çin’e yönelik süt ve süt ürünlerinde bulunan ihracat kısıtlamalarının kaldırılmasının sektörümüze pozitif etkilerinin olacağını düşünüyorum.

Sektörümüzün ana pazarı olan Ortadoğu pazarına önemli bir alternatif yaratması adına bu kısıtlamaların kaldırılması büyük önem taşıyor’ dedi.

Duyurdu

Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde, Ticaret Müşavirliğinin de katkılarıyla yürütülen yoğun girişimler neticesinde, Türkiye'den Çin’e gerçekleştirilecek süt ve süt ürünleri ihracatının önündeki engellerin kalktığını Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Twitter’dan duyurdu. 

Çin’in yoğun nüfusu sebebiyle dünyanın en büyük süt ve süt ürünleri ithalatçısı konumunda olduğunu belirten ASHİB Başkan Vekili Ali Can Yamanyılmaz, Çin’in nüfusuna yeterli gıdayı sağlama adına, gıda ithalatı yapmak zorunda olduğunu bunun da Çin’i gıda sektöründe önemli bir pazar haline getirdiğini vurguladı.

481 milyar euroluk kredi ayırdı

21-22 Mayıs tarihlerinde Beijing’de düzenlenen13. Çin Ulusal Halk Meclisi 3. Toplantısı’nda ülkenin kalkınması hızlandırmak için farklı alanlarda çeşitli kararlar alındı.

Bu kararlardan biri de alt yapı yatırımları oldu. 

Çin, Cuma günü alt yapıyı finanse etmek ve dolayısıyla tüketimi finanse etmek için 3.750 milyar yuan (481 milyar Euro) tutarında büyük bir yatırım planı açıkladı.

 Çin Başbakanı Li Keqiang, Parlamento’nun yıllık oturumunu açan bir nehir konuşmasında, bu yatırımların özellikle iletişimde devrim yaratacak ve yeni enerji araçlarını genelleştirecek 5G teknolojisinin konuşlandırılması için kullanılacağını söyledi.

İnsansız helikopter

Yayla tipi insansız helikopter AR500C’in ilk uçuşu önceki gün Jiangxi eyaletinde gerçekleştirildi.

Jiangxi eyaletine bağlı Jingdezhen kentinde yer alan Havacılık Endüstrisi Helikopter Enstitüsü tarafından bağımsız olarak geliştirilen söz konusu helikopterle Çin’de yayla tipi insansız helikopter alanındaki boşluk doldurulmuş oldu.

‘Tıbbi malzemede Çin’i ikame edebiliriz’

Dentac Tedarik Zinciri Direktörü Ömer Aydın, ‘Koruyucu ürünlere dünyanın dört bir yanından talep var. Türkiye, bu alanda orta-uzun vadede dünyanın tedarik üssü olabilir’ dedi.

Dünyanın dengelerini alt üst eden Covid-19 salgını, hemen her ülkeyi Çin’e alternatif arayışına itti.

Türkiye, özellikle koruyucu tıbbi malzeme tedariği konusunda küresel oyuncu olma yönünde ciddi adımlar atıyor.

Yüzde 100 Türk sermayeli Dentac, ABD ve Kanada dahil 11 ülkeye maske, siperlik ve tulum ihracatına başladı.

‘Tekstil ülkesiyiz, krizi fırsata çevirmeliyiz’

Türkiye’nin maske, siperlik, tulum ve cerrahi önlük gibi koruyucu ürünler konusunda hem kendine yetecek hem de ihracat yapabilecek kapasitede olduğunu ifade eden Aydın şöyle konuştu:

‘Dentac bugün ABD, Kanada, İsrail, Almanya, İtalya, İspanya, Yunanistan, Bulgaristan, Kuveyt, Portekiz ve Arnavutluk’a maske ve siperlik ihracatı yapıyor.

Bunun yanında ülkemizin en büyük market zincirlerinde de ürünlerimiz son kullanıcıya ulaşıyor. 

Ülkemizde ve dünyada ‘yeni normal’ diyeceğimiz bir tedavi süreci ve yaşam tarzı ile karşılaşacağız.

Bu yeni normal de tıbbi malzemelerin tüketim alışkanlıklarında değişikliğe sebep olacak.

Bazı tıbbi ürünlerin kullanım miktarları artacak.

Ülkeler tedarik süreçlerini gözden geçirecek ve Çin’den uzaklaşacaklar. Ülke olarak bu fırsatı kısa vadeli değil, uzun ve sürdürülebilir bir strateji ile değerlendirmeliyiz.’

KUTLAMA:

MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI SEVDİKLERİNİZLE BERABER, SAĞLIKLI ve HUZUR İÇİNDE GEÇİRMENİZİ DİLER, BAYRAMIN TÜM İNSANLIĞA HAYIRLI OLMASINI DİLERİZ.

BÜYÜKLERİMİZİN ELLERİNDEN  ÖPEBİLECEĞİMİZ, TÜM SEVDİKLERİMİZE  HASRETLE SARILABİLECEĞİMİZ TÜM BAYRAMLARDA BİR ARADA OLMAYI UMUT EDİYORUZ.

DİP EKSPRES

Kızılay günde 30 bin adet maske üretecek

Kızılay Bornova Şube Başkanı Cemil Kurkut, Kızılay olarak maske üretimine başladıklarını açıkladı.

Koronavirüsü salgın hastalığı dolayısıyla, kullanılması zorunlu olan cerrahi maske üretimi giderek artıyor. Maske üretimi yaparak, ülke ekonomisine katkı sunan işletmelerin yanı sıra, yardım kuruluşları da maske üretimi yaparak vatandaşlara ücretsiz dağıtıyor.

Pandemi sürecinin başladığı 11 Mart tarihinden bugüne kadar vatandaşlara, ayni ve nakdi yardım yapan Türk Kızılayı Bornova Şube Başkanlığı da Bornova Belediyesi’nin katkı ve destekleri ile maske üretimine başladı. Konu ile ilgili olarak açılama yapan Kızılay Bornova Şube Başkanı Cemil Kurkut, “Türk Kızılay Bornova Şubesi olarak, saatte 2 bin 500 adet olmak üzere günde 30 Bin adet üretim yapma kapasitene sahip maske makinası temin ettik. Bornova Belediyesi işbirliği ile Çamdibi kapalı pazaryeri üstü Bornova konfeksiyon eğitim merkezinde maske üretim makinamızın açılışını yaptık. Maskeleri ihtiyacı olan bütün vatandaşlarımıza ücretsiz olarak dağıtacağız” diye konuştu.

Süreç içerisinde destek veren herkese teşekkür eden Kurkut, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un kendilerine her konuda destek verdiğini de sözlerine ekledi.