Antalya'da Toroslar Doğa Sporları Kulübü'nün (TODOKS) Konyaaltı Belediyesi Feslikan salonunda düzenlediği konferansa katılan Yılmaz Sevgül, 12 Kasım 1999 Düzce- Kaynaşlı depreminin yıldönümünde doğal afetlerde arama ve kurtarma çalışmasının nasıl olması gerektiğini anlattı. Sevgül, Soma'da yaşamını yitiren 301 madencinin en az yarısının arama kurtarma çalışmalarının ilk 1 saatindeki yanlışlıklar nedeniyle öldüğünü söyledi. Yılmaz Sevgül, “Bunu içeri giren ekiplerimizin gözlemine dayanarak ifade ediyorum. Acil durum yönetim planlamasının olmadığı ortada. Plan çalışılmış tatbikat yapılmış olsaydı o felaketten az zararla çıkarlardı. Hava bastılar. Ardından karbon monoksit hareketlendi. Belki yarısı bu yüzden hayatını kaybetti. Çok iyi niyetli bir girişimin ne kadar yanlış olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

AKUT'un 35 bölgede örgütlü 2 bin gönüllüye sahip olduğunu kaydeden Sevgül, “AKUT içindeki her birey kendini ifade etme özgürlüğüne sahiptir. Ama söylemler artınca baskılar artmaya başladı, sponsorluklar kapandı, söz verilen araçlar, paralar verilmedi. Halen de verilmiyor. Artık mimli bir sivil toplum örgütüyüz" dedi.

AKUT'un bu tavır nedeniyle zorla taraf yapılmaya zorlandığını savunan Sevgül, “Bu aralar çok üzülüyoruz. Zorla taraf yapılıyoruz. Zorlamasınlar. İçimizden bazıları siyasete soyunabilir. Teklifler de geliyor. Ama o noktada kalıp halka hizmet ediyoruz. Bu işi de iyi yapıyoruz. İyi de yapacağız ama zorluyorlar" diye konuştu.

AKUT'un kurulduğu günden bu yana 1711 operasyonda 1989 kişi, 307 hayvanı kurtardığını, kazalar ya da afetler sonucu hayatını kaybetmiş 284 kişiyi de bulunduğu ortamdan tahliye ettiğini kaydeden Yılmaz Sevgül, gönüllü mücadelenin devlet tarafından çok ön plana çıkarılmadığını kaydetti. “Devlet bürokrasisi bundan korktu" diyen Sevgül, sorumlusu olduğu Antalya bölgesinde de hiçbir yardım alamamaktan yakındı. Sevgül, “Antalya hiç bize destek vermedi. Biz onurlu insanlarız, bir kere isteriz. Bölgede 122 vatandaşı kurtardım, 19 hayvanı canlı aldım. Bu kadar artı değer ortaya koyan dernek Antalya'dan hiçbir şey almadı. Yaptığımız şey belli, istediğimiz rakamlar belli. Bu işi gönüllü yapıyor ve zaman zaman da zorlanıyoruz" diye konuştu.