Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, yaptığı açıklamada bu yıl 474. kez düzenlenecek Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde saçılacak 5 ton mesir macununun karılmasına başlandığını belirtti.

Festival hazırlıklarının ocak ayı itibariyle hızlandığını, Geleneksel Mesir Karma Töreninin aslına uygun olarak 21 Mart tarihinde yapılacağını anlatan Tanık, saçım töreninin seçim yasaklarına rastlaması ve geleneğin seçimin gölgesinde kalmaması amacıyla 22-27 Nisan 2014 tarihlerinde gerçekleştirileceğini hatırlattı.

Benzer ertelemenin 5 yıl önce de yapıldığını anımsatan Tanık, festivalin geleneğe en yakın ölçüde kutlanması ve üretimi için azami gayreti gösterdiklerini vurguladı.

"Üretime erkek eli değmiyor"

Derneğin imalathanesinde kadınların görev yaptığını ve macuna erkek eli değmeden hazırlandığını kaydeden Tanık, şöyle konuştu:

"Saçılacak mesir macununun karımına imalathanemizde başladık. 5 ton mesir macunu, imalathanemizde çalışan yaklaşık 20 kadın tarafından, makine kullanılmadan elle yapılmaktadır. Üretime erkek eli değmeden, geleneğe en uygun şekilde hazırlanmaktadır. Bu yıl festival kapsamında geleneksel saçım gününde Sultan Cami kubbe ve şerefelerinden yine 5 ton mesir macununu halkımıza saçacağız. 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmemizle mesir macunu ve festivalinin tanınırlığı fazlalaştı. Yurt içinden ve yurt dışından oldukça fazla talep var. Mesir macunu çeşitlerini sadece festival zamanlarında değil 12 ay boyunca tüketicilerle buluşturuyoruz. Bu yıl biraz daha erken yoğun bir çalışma içerisine girdik. İmalathanemizde görevli bayanlarımız gece gündüz durmadan yarım vardiya şeklinde fazla mesaiye kalarak üretime devam ediyoruz."

Arap ülkelerine ihracat başlayacak


Mesir Macunu Festivalinin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesinin ardından, UNESCO tarafından her yıl çıkarılan derginin bu yılki sayısında, geçen yıl gerçekleştirilen Mesir Macunu Festivali kutlamalarına geniş yer verildiğine değinen Tanık, festivalin İngilizce ve Türkçe olarak çok iyi anlatıldığını söyledi.

Tanık, yurt içinden gelen taleplerin yanı sıra yurt dışından da taleplerin arttığına dikkati çekerek, 2013 yılında Almanya, Hollanda ve Avusturya'ya mesir macunu ihraç ettiklerini, değişik ülkelerden de taleplerin gelmeye başladığını belirtti.

Tanık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle bölgemizde yer alan Arap ülkelerinden Afganistan, İran, Irak ve Suriye ile yakın ülkelerden de Yunanistan'dan mesir macunu talebi gelmeye başladı. Görüşmelerimiz devam ediyor, gerekli anlaşmalar sağlandığında o bölgelere de macunumuzu ulaştıracağız. Önemli olan bu taleplerin her geçen yıl fazlalaşıyor olmasıdır. İsim olarak bilinse de tüketiciye daha önce hiç ulaşmamış olmasına rağmen mesir macununa ilginin olması bizleri sevindirmektedir. Çalışmalarımız bu yönde devam ediyor, 2014 yılında bu taleplerin daha da fazlalaşacağına inanıyorum. Üretimimizi de ona göre ayarlıyoruz."

Mesir Cup Tenis Turnuvası düzenlenecek

Bu yıl gerçekleştirilecek 474. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'ne tertip komitesi tarafından 250'nin üzerinde yabancı konuk davet edileceğini kaydeden Tanık, bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek olan 18 Yaş Üzeri Bayanlar Mesir Cup Tenis Turnuvası'na da en az 250 yabancı sporcunun katılmasını beklediklerini dile getirdi.

Tanık, şöyle konuştu:

"Bu yıl ilk kez mesir haftası kutlamaları kapsamında Bayanlar Mesir Cup Tenis Turnuvası düzenliyoruz. 50 bin dolar para ödüllü bir turnuva olacak. Turnuvayı da Mesir Saçım Törenini takip eden hafta içerisinde yaparak festivalin 2 haftaya yayılmasını sağlayacağız. Yani Mesir Festivalini bu yıl 15 güne yaymayı hedefliyoruz. Bunun her anlamda Manisa'ya katkısı olacaktır. Mesir haftasında normal olarak davet edilecek misafirlerin dışarısında, takip eden hafta içerisinde de 250'yi aşkın değişik ülkelerden gelen teniste belirli derecelere sahip başarılı yabancı sporcu heyetlerine ev sahipliği yapacağız. Bu sporcuların da mesir festivalini izlemeleri için saçım gününde turnuva başlayacak şekilde planlamalar yapıldı."

Yeni ürün "demlik poşet mesir çayı"

Her yıl bir yenilik yaptıklarını hatırlatan Tanık, bu yıl itibariyle demlik poşet mesir çayının piyasaya çıkarıldığını, dileyenlerin evlerinde mesir çayını demleyerek normal çay gibi tüketebileceğini belirtti.

Ufuk Tanık, dernek olarak çeşidin fazlalılığından çok, geleneğin ve inanışın aslına en uygun şekilde üretilerek uygulanmasını hedeflediklerini vurguladı, saçım günü geleneğe inanan insanların macun kapmak için cami önünde toplandığına işaret etti.