Deprem ve ardından gelen artçı sarsıntılarda hasar gören betonarme binalara karşın dimdik ayakta kalan ahşap yapıların teknolojiye meydan okuyan görüntüsü ilçede ilginç görüntülere neden oldu.

Devam eden artçı sarsıntılarda bazı betonarme binalar daha yapılmadan oturulamaz hale gelirken 70-80 yıllık eski ahşap binaların daha az hasar görmesini çivilerin esneme kabiliyetine ve yapılarda kullanılan çam, kayın, meşe ve kestaneden üretilen kerestelere bağlayan vatandaşlar,” En iyisi yeni eski binalar. Hem depreme karşı dayanıklı oluyor, hem de yazın sıcaktan, kışında soğuktan koruyor” demekten kendisini alamıyor.

70–80 yıllık ahşap evlerde eskiden beri çok deprem yaşadıklarını ifade eden Simav’ın yaşlıları, sağlam ağaçlardan yapılı ahşap evlerin betonarme binalar gibi depremden fazla etkilenmediği görüşünü savunurken, inşaat mühendisleri deprem yönetmeliğine göre inşa edilen betonarme binalardan hiç birisinin son depremlerden hiç etkilenmediğine vurgu yaptı.

Betonarme binalarda demir, çimento ve diğer karışımların yönetmeliğe uygun kullanılması halinde depremden etkilenmesinin söz konusu olmadığı görüşünü savunan inşaat mühendisi Ali Doğan, son depremlerde ilçede zarar gören betonarme binalarda inşaat hatası olabileceği görüşünü savundu.