Daha önce yakınlarını eski mezarlığa defnedenler, taşıma ihalesini alan firmanın özen göstermeden çalıştığını ve mezarları tahrip ettiğini öne sürdü. Firma yetkilisi ise, çalışmaların usule uygun yapıldığını savundu.

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından yaklaşık bir yıl önce, Yatağan Termik Santrali’nin enerji ihtiyacını karşılamak üzere Yeşilbağlar Beldesi’nin büyük bölümü istimlak edildi. Kömür havzasında kalan evlerde yaşayanlar, beldenin yaklaşık 5 kilometre uzağındaki Dağdibi Mevkii’ne TOKİ tarafından yaptırılan evlere taşındı. Bir süre önce aynı havzada kalan belde mezarlığının da yeni yerleşim yeri yakınına taşınması için ihale yapıldı. İhaleyi kazanan firma yetkilileri, daha önce mezarlığa yakınlarını defnedenleri arayıp taşıma işlemi için izin aldı ve geçen cuma günü 886 mezarın taşınması çalışmalarına başlandı.

FİRMAYA TEPKİ GÖSTERDİLER


Ancak belde sakinleri işlemlerin usulüne uygun yapılmadığını, firma yetkililerinin mezarlığa girmelerini engellediğini ve taşınma işlemleri sırasında özen gösterilmediğini öne sürdü. Mezar taşlarına zarar verildiğini iddia eden 48 yaşındaki Şükrü Yöntem, "Hayvan ölüsü bile bu kadar özensiz bir şekilde taşınmaz. Cenazelerimizin konulduğu mezar yerleri iş makineleri tarafından dümdüz edilmiş. Kimin cenazesinin nerede olduğu belli değil, mezar taşları bile kırılmış. Bize cenazelerimizi bulup versinler, defin işlemini kendi imkanlarımızla yaparız" diyerek tepkisini dile getirdi.

'KARDEŞİMİN MEZARI KAYIP'


İzmir'de yaşayan 45 yaşındaki Feriştah Karaman da, üç yıl önce toprağa verdiği kardeşinin mezar yerini bulamadığını ileri sürdü. Karaman, "Kardeşimin mezarını taşımak için izin istediler. Burada bulunmam gerektiği söylendi. Ben de apar topar geldim ancak kardeşimin mezarı boştu, taşınmış ve yeni yerini bulamıyorum. Kimse de göstermiyor. Defin işlemi yapılan alanda iş makineleri çalışmış, ortalık savaş alanına dönmüş" diye konuştu.

FİRMA: USULE UYGUN ÇALIŞILIYOR

Mezarlığın taşınması işlemlerini yürüten Altı Yıldız Teknik İnşaat firması yetkilisi Celalettin Gültekin ise, "Belediyenin de, bizim de iş makinelerimiz mezarların üzerinden geçmiş. Ancak biz gereğini yaptık. Mezarlar yerlerinde duruyor. Herhangi bir suistimal söz konusu değil, defin işlemleri de usulüne uygun olarak yapılıyor" dedi.