Afyonkarahisar'da 25 askerin şehit olduğu mühimmat deposundaki patlamayla ilgili tutuksuz sanıklar Kıdemli Albay Veysel Özbay, Binbaşı Ali Duran ve Üsteğmen Tuncay Aydın'ın yargılanmalarına Eskişehir Askeri Mahkeme'de devam edildi.

Afyonkarahisar'da 5 Eylül 2012 tarihinde meydana gelen ve 25 askerin şehit olduğu askeri mühimmat deposundaki patlamayla ilgili olay tarihinde Afyonkarahisar 500'üncü İstikam Ana Depo Komutanlığı 4'üncü Mühimmat Bölge Komutanı olan Kıdemli Albay 52 yaşındaki Veysel Özbay, Bölük Komutanı Binbaşı 44 yaşındaki Ali Duran ve Üsteğmen 32 yaşındaki Tarık Aydın'ın sanık olarak yargılandığı davanın 5'inci duruşması 1'inci Hava Kuvveti Komutanlığı'ndaki Eskişehir Askeri Mahkemesi'nde yapıldı.

KAMERA KAYDI YAPILDI, İFADELER YAZILMADI

Duruşmaya, geçen duruşmada heyet tarafından vareste tutulmaları kararlaştırılan tutuksuz sanıklardan Kıdemli Albay Veysel Özbay ve Binbaşı Ali Duran katılmazken, diğer tutuksuz sanık üsteğmen Tarık Aydın, şehitlerin yakınları ve avukatlar katıldı.
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş'ın da izleyici olarak katıldığı duruşma mahkeme heyetinin görevlendirdiği sivil memur tarafından video kamerayla kaydedildi. Kamera çekimi nedeniyle mahkeme katibi ifadeleri yazmadı. İfadelerin daha sonra kamera kaydından birebir bir çözülerek yazılacağı belirtildi.

'5- 10 YIL İÇİNDE ANCAK TOPLANABİLİR'


Duruşmada tanık olarak Ankara Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı'nda görevli Jandarma Binbaşı Murat Durdu dinlendi. Durdu, patlama nedeniyle yaklaşık 20 kilometrekarelik alana dağılan mühimmatların 5- 10 yıl içerisinde ancak tamamen toplanabileceğini söyledi.

Mühimmat depolarının mimari yapısı nedeniyle patlama sonrasında duvarların içe doğru çökmesi gerektiğini, ancak muhtemelen fazla istiflemeden dolayı bunun gerçekleşmediğini ifade eden Binbaşı Murat Durdu, hazırladığı slayt gösterisi eşliğinde şunları anlattı:
"Ben olay günü ilk müdahale eden ekibin içerisinde yer alan kişiyim. Olayın ardından Ankara'dan Afyonkarahisar'a geldik ve sabah saatlerinde olay yerine ulaştım. Afyonkarahisar'a 40 kilometre kala yakıt almak için durduğumuz bir benzin istasyonundaki görgü tanıkları alev topunu gördüklerini bize söyledi. Patlama 40 kilometre uzaklıkta görünüyorsa, bu da patlamanın ne kadar şiddetli olduğunun bir göstergesidir. Olay yerinde yaptığımız incelemede ise mühimmat deposunun giriş kapısının sağ tarafında bir çöküntü tespit ettik. Bu çöküntünün sebebi ise patlamanın buradan başladığını ve tüm depoya yayıldığını gösteriyor. Ancak patlamanın nasıl başladığını ve sabotaj olup olmadığını bilemeyiz. Bulunan mühimmat ve doku parçalarının durumu ise yaklaşık 3- 4 bin derecelik bir sıcaklığın oluştuğunu gösteriyor. Patlama yaklaşık 20 kilometrekarelik alanda etkili oldu, parça ve doku parçaları 6 kilometrekarelik bir alanda yoğunluk gösteriyor. Patlamanın etkisiyle deponun sağ tarafa kaydığını gördük. Patlamanın şiddetinin büyüklüğüyle zemin sağa kaymış."

1 TONLUK KAPI YOK

Şehit yakını avukatlarından Altan Ulutaş, Tanık binbaşı Murat Durdu'ya yaklaşık bir ton ağırlığındaki mühimmat deposu kapısının bulunup bulunamadığını sordu. Durdu ise, kapıyla ilgili hiçbir parçaya rastlamadıklarını söyledi. Avukat Ulutaş bu kez, mühimmat depolarının özel bir teknikle inşa edildiğini, patlama sırasında içe doğru yıkılması gerektiğini ancak bu patlamada neden böyle olmadığını sordu. Durdu ise, "Fazla istiflenmeden dolayı olabilir" yanıtını verdi.

Avukat Ulutaş ayrıca, bölgede Rus yapımı el bombasına ait bir bulgu bulup bulmadıklarını sorunca binbaşı Durdu, bulmadıklarını söyledi. Altan Ulutaş, "Biz mahkemeye Rus yapımı el bombasının patlama sonrası bulunduğuna dair belgeleri sunacağız" dedi.