Afyonkarahisar Belediyesi’ne ait bazı araçlar sadece kadınlara hizmet veriyor. Bu amaçla belediyeye ait bu araçlara, özel bir uyarı levhası konuldu. Uyarıda hangi gerekçe ile bu seferlerin konulduğu açıklanıyor. Yazıda, “Araçlarımızda aşırı yoğunluk nedeniyle yaşanan hırsızlık ve ahlak dışı olayların artması sebebiyle, ücretsiz servislerimiz sadece bayanlar için geçerlidir. Halkımıza duyurulur. Afyonkarahisar Belediyesi” uyarısı bulunuyor.

İÇKİYE YASAK OKULLARA MESCİT

Afyonkarahisar Valiliği’nin, bir süre önce kamuya açık alanlarda içki içilmesini 2012/3 sayılı kararla yasaklaması basına yansımıştı. Valilik, mart başında yayınladığı genelgeyle de okullarda ibadet yapmak isteyen öğrenciler için mescit açılmasını istemişti. Basına yansıyan genelge, 17 ilçe kaymakamı ve okul müdürlerine gönderilerek, “İbadet etmek isteyen öğrencilere yardımcı olunması” yönünde talimat verilmişti. (Hürriyet)


BAŞKAN ÇOBAN: AMAÇ TAŞIMA DEĞİL, PAZARA SERVİS

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Ak Partili Burhanettin Çoban, kadınlara tahsis edilen otobüslerin toplu taşıma amacıyla değil, çarşamba ve cumartesi günleri semt pazarına ücretsiz servis hizmeti için kullanıldığını söyledi.

Geçen yıl kamuya açık alanlarda içki içilmesinin yasaklanması, ardından mart ayı başında valiliğin genelgesiyle de ibadet yapmak isteyen öğrenciler için okullara mescit açılmasıyla gündeme gelen Afyonkarahisar, bu kez Afyonkarahisar Belediyesi'nin sadece kadınlara özel toplu taşıma aracı tahsis ettiği iddiasıyla gündeme geldi. İddialar üzerine açıklama yapan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, belediyenin böyle bir uygulamasının olmadığını kaydetti.

Kent merkezindeki pazar yerinin dönemin Belediye Başkanı Ak Partili Abdullah Kaptan tarafından 2008 yılında Ankara yolu üzerindeki Fuar Alanı'na taşındığını hatırlatan Başkan Çoban, halktan gelen talep üzerine aynı yıl yeni pazar yerine ücretsiz otobüs seferi konulduğunu kaydetti.

2010 YILINDA BAŞLADI


İlk aşamada bu araçların kadın ve erkekler tarafından birlikte kullanıldığını vurgulayan Başkan Çoban, şöyle dedi:

"Vatandaşlardan otobüslerin kalabalık olduğu, yoğunluk nedeniyle araçlarda sık sık hırsızlık ve taciz olayları yaşandığı yönünde belediyenin Beyaz Masa Birimi'ne şikayet geldi. Toplu ulaşım hizmeti yürüten minibüsçüler de 'müşterilerimiz azaldı' diyerek duruma tepki gösterdi. Bunun üzerine Temmuz 2010'daki belediye meclisi toplantısında, ücretsiz otobüslerin tamamen kaldırılması istendi. Ancak bunun uygun olmadığı belirtilerek, Ağustos 2010'da alınan kararla ücretsiz otobüs hizmetinin sadece kadınlara verilmesi kararlaştırıldı."

TACİZİ POLİS VE ZABITA TESPİT ETTİ


Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Demirkapu ise ücretsiz servis hizmetinin sadece pazar kurulan çarşamba ve cumartesi günleri 4 otobüsle verildiğini belirtti. Daha önce erkek ve kadınların birlikte kullandığı araçlarda sık sık taciz ve hırsızlık olayları yaşandığını vurgulayan Demirkapu, bu durumun ise emniyet ve zabıta ekipleri tarafından tespit edildiğini söyledi.

CHP: 'YARIN SİNEMA VE OKULLARI DA AYIRIRLAR'

CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz ise belediyenin çözüm olarak sefer sayısını artırması gerektiğini söyledi. Vatandaşın yaşanan yoğunluk ve asayiş olaylarından şikayet etmesinin normal olduğunu vurgulayan Görgöz, "Ancak bu sorunun çözümü kadınlara ayrı bir otobüs hizmeti vermek değildir. Güvenlik tedbirlerinin artırılması ve gerekirse ücretsiz otobüs sayısının artırılması gerekiyor. Hükümetin ülke genelindeki politikalarına bakıldığında, kadınlara ayrı otobüs hizmeti verilmesi, daha farklı bir anlam kazanıyor. Bazı gelişmelerin altyapısı sağlanıyor. Yarın sinema ya da okulda da yoğunluk gerekçesi karşımıza çıkacak mı?" diye konuştu.