Afyonkarahisar'da mühimmat deposundaki patlamada şehit olan 25 askerin ailelerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından gönderilen yazıda personelin "Görev esnasında doğal afet nedeniyle şehit" olduğu bildirildi.

FACİANIN NEDENİ HALA MEÇHUL

Afyonkarahisar'daki Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda ki mühimmat deposunda 5 Eylül'de meydana gelen ve 25 askerin şehit olduğu patlamayla ilgili olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı heyetinin yaptığı idari tahkikatta facianın nedeni bulunamamıştı.

Sabotaj ya da terör izine rastlanmadığı ifade edilen tahkikat raporunda da, "Olayın içinde bulunan personelin hayatlarını kaybetmiş olmaları, ifadesine başvurulan personelin de direkt olarak olayın içinde olmaması nedeniyle, patlamanın nasıl ve neden meydana geldiği İdari Tahkikat sonucunda belirlenememiştir" denilmişti.

Askeri Savcılık da 14 Eylül'de yaptığı açıklamada, patlamada sabotaj ya da terör izine ait bir emare bulunmadığını bildirmişti. Bu arada, patlamaya ilişkin soruşturma kapsamında Binbaşı Ali Duran ile Kıdemli Albay Veysel Ö. ve Üsteğmen Tarık A. "Taksirli ölüme neden olmak" suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Genelkurmay Başkanlığı, olayla ilgili adli soruşturmanın devam ettiğini ve sonuçlanır sonuçlanmaz kamuoyuyla paylaşacağını bildirmişti.

3'ER BİN LİRA ÖLÜM YARDIMI

Olayda şehit olan askerlerin ailelerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından gönderilen yazıda personelin "Görev esnasında doğal afet nedeniyle şehit" olduğu bildirildi.

ŞEHİT AİLELERİNE 30'AR BİN LİRA ÖDENECEK

Patlamada şehit olan 21 er ve erbaşların ailelerine 3 bin'er TL tazminat ödendiği öğrenildi. Şehit askerlere Mehmetçik Vakfı da 30'ar bin lira ödeyecek. Şehit olan iki astsubay ve uzman çavuşa verilecek yardım ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenecek.

Astsubay ve uzman çavuşların aldığı maaşlar ailelerine aylık olarak ödeniyor. Askerler görev şehidi sayılacağı için, aileleri de birçok haktan mahrum kalacak. Şehit olan askerlerin yakınlarına tanınacak hakları düzenleyen yasalar kapsamında terörle mücadelede ölen askerle kaza veya ihmal sonucu ölen askerin yakınlarına tanınacak haklarda iki önemli fark bulunuyor.

Bir erin tüm şehitlik haklarından faydalanabilmesi için "terörle mücadele" sırasında yaşamını yitirmesi gerekiyor. Görev şehidi sayılan Afyon'daki askerler, Terörle Mücadele Kanunu kapsamının dışında kaldığı için aile bireylerine iş hakkı tanınmayacak.(Sabah)