Manisa T Tipi Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda, geçen cumartesi gecesi yol parası olmadığı için hastaneye götürülemediği ileri sürülen ve ertesi sabah koğuş arkadaşları tarafından yatağında ölü bulunan mahkum 31 yaşındaki Abdullah Akgün'ün cenazesi, otopsi sonrası cenaze aracıyla memleketi Mardin'e gönderildi. Cenazenin nakil masrafını devlet karşıladı. Bu olayla birlikte kurumlarda tekrar sağlık konusunun gündeme geldiğini söyleyen Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, 'Bu olay soruşturulacak. Sorumlusu kimse cezasını görecek. Hayatını kaybeden insan için kaybı telafi edilemez' dedi.

Tekelliler Mahallesi yakınlarında bulunan Manisa T Tipi Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda, borcunu ödeyemediği için verilen 2 yıl hapis cezasını çeken ve 3 aydır burada tutulan Mardinli mahkum Abdullah Akgün, cumartesi günü saat 22.30 sıralarında rahatsızlandı. Cezaevine çağrılan sağlık ekiplerinin müdahalesine rağmen Akgün, ertesi gün koğuş arkadaşları tarafından yatağında ölü bulundu. Akgün'ün cesedi kesin ölüm nedenin tespit edilmesi için İzmir Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı. Olay günü cezaevine giderek yetkililer ile mahkumlarla görüşen CHP Manisa Milletvekili ve Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu üyesi Özgür Özel; ölen mahkumun cebinde dönüşte taksiye vereceği 50 liralık yol parasının olmaması yüzünden hastaneye götürülemediğini ileri sürdü.

Cenaze aracı bulundu

Ölen mahkum Abdullah Akgün'ünde yapılan otopsisinde vücudunda herhangi bir kesici, delici ve darp izine rastlanılmadığı öğrenildi. Akgün'ün kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için vücudundan alınan bir parçanın tahlile gönderildiği kaydedildi.

İzmir Adli Tıp Kurumu'ndaki otopsinin ardından Akgün'ün cesedi cenaze aracına alınarak karayoluyla memleketi Mardin'e gönderildi. Cenazenin nakil masraflarının devlet tarafından karşılandığı öğrenildi.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, 'Hastayı bulunduğu yerden hastaneye ulaştırmak esas. Geride dönüşü ile alakalı sorumluluk bitiyor. Yaşanan bu olayla ilgili bazı kurumlarda sağlık konusu tekrar gündeme geldi. Bu olayda acı bir sonuç yaşandı. Mesela, Salihli İlçesi'ndeki yüksekokul, şehrin dışında. Gece çocuklar rahatsızlandığında ambulans götürüyor hastaneye. Geri getirmede ambulansın böyle bir görevi yok. Aynı şey Muradiye kampüsü için de söz konusu. Ancak orada bu olayı başka bir formülle çözdük. Eski ambulanslarımızdan birini üniversiteye tahsis ettik. Artık nakil işini bu ambulans üzerinden yapacaklar. Ambulans ile bıraktığınız hastayı geri götürme uygulaması dünyanın hiçbir yerinde yok. Zaten ambulansı da bu kadar meşgul edemezsiniz. Çünkü başka bir acil vakası olabilir. Ama bu bir sorun. Özellikle toplu yaşanan yerler olan kampüslerde, okul yurdunda, cezaevi gibi yerlerde bu konu sıkıntı veriyor. Bunun giderilmesi lazım. Bunun giderilmesi için kurumların çaba göstermesi lazım' dedi.

Cezasını çekecekler

Manisa T Tipi Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda yaşanan olayın artık bir adli olay olduğunu söyleyen Vali Bektaş, 'Bu olay soruşturulacak. Sorumlusu kimse cezasını görecek. Hayatını kaybeden insan için kaybı telafi edilemez. Biz imkanlarımızı vermeye hazırız. Eski ambulans, şoför, personel ne lazımsa vermeye hazırız. Gerek fakültemizde, gerek üniversitemizde gerekirse cezaevimizde bunu yapabiliriz. Bu sorunun çözümlenmesi lazım. Bu sorunla insanlarımız baş başa bırakamayız. Cezaevi yönetimi ve adliye bu konuyu çözecek. Cezaevinde yaşanan bu sorun çözülecek. Çözmeden olmaz. Bize düşen görev varsa gerekeni yapmaya hazırız. Eğer kurumda bir hekim eksikliği varsa bizden talep etsinler' diye konuştu.