Doğal güzellikleriyle ünlü "sakin şehir" unvanına sahip Akyaka beldesindeki sahilde yürüyüş yapan vatandaşlar, alışık olmadıkları bir manzarayla karşılaştı. Sahilde çok sayıda ölü veya ölmek üzere arıyı görenler şaşkınlık yaşadı. Bazı vatandaşlar dalgalar altında kalan arıları ölmemeleri için kurtarmaya çalıştı.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, yaptığı açıklamada, sahildeki arılardan kendilerinin de haberlerinin olduğunu söyledi.

Olayın çok fazla dikkate alınacak bir durum olmadığını ifade eden Şahin, "Arılar bazen uçuş mesafelerini ayarlayamadıkları için denize düşüyor. Bu arılar da aynı şekilde denize düşerek sahile vurmuş olabilir" dedi.

Söz konusu olayın havanın soğukluğundan da kaynaklanabileceğine işaret eden Şahin, ayrıca arıların su içmek için indikleri sahilde dalgaların altında kalmış olabileceğini belirtti.

"Baz istasyonları dengelerini bozdu"

Marmaris Çevre ve Turizm Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan ise arıların denize düşerek sahile vurmasının baz istasyonlarından kaynaklandığını iddia etti.

Baz istasyonlarının insanlar kadar çevre ve doğal yaşamı olumsuz etkilediğini savunan Ersan, şöyle konuştu:

"Çevreciler olarak daha önce baz istasyonlarının zararları konusunda bir çalışma yaptık. Çalışma kapsamında Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Selim Şeker, ilçemize gelerek konferans verdi. Şeker, istasyonların yaydığı elektromanyetik dalgaların kuşlar gibi arıların da yön bulma duygusuna zarar verdiğini açıkladı. Arıların baz istasyonları nedeniyle yön duygularını kaybederek dengelerinin bozulması sonucu denize düştüklerine inanıyoruz."