Dünyanın sayılı üretim merkezleri arasında yer alan Muğla'da çam balının ünvanını korumak için çalışma başlatıldı. 2 yıl önce altyapısı hazırlanan çalışma ile arılar Amerikan yavru çürüklüğü hastalığına karşı korunuyor. Proje kapsamında en az 10 yıldır arılarını hiç gezdirmemiş, dışarıdan ana arı veya arı kolonisi almamış olan çiftçilerin arılarından erkek damızlıklar seçiliyor. Uzmanlar tarafından kontrolleri yapılan ve kafeslere konulan damızlık erkek arıların operasyonla spermleri alınıyor. Biyolog ve veterinerler tarafından tüplerde toplanan spermler başka bir operasyonla damızlık kraliçe arılara naklediliyor. Bu şekilde dayanıklılığı artmış Muğla yöresine özgü ana (kraliçe) arısı üretiliyor. Her yıl farklı renkli numaralar verilen arılar örnek kovanlara aktarılarak hastalıksız koloniler üretilmesi sağlanıyor. Üretilen hastalıksız ve ırkı bozulmamış arılar, 2014 yılından itibaren bölgedeki çiftçilere dağıtılmaya başlanacak.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aykut Gence ve Namık Kemal Üniversitesi’nden Doç. Dr. Devrim Oskay’ın da yer aldığı projenin uygulamasını Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) yürütüyor. Toplam maliyeti 450 bin lira olmasına rağmen birlik projeyi Muğla İl Özel İdare tarafından ayrılan 115 bin liralık bütçe ile yapmaya çalışıyor.

MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, 2005 yılında dünyada kitlesel arı ölümleri yaşandığını hatırlattı. Şahin, bunun bir tek nedeni olduğunu ve bütün dünyadaki bilim adamlarının ölümleri ırklardaki açılmalar ve biyolojik kirlilik olarak değerlendirdiğini belirtti. Şahin, "Kirliliğin en fazla olduğu yer Muğla’dır. 4 bin arıcımız her yıl il dışına gidiyor. Islahın erken şekilde yapılarak tamamlanması gerekiyor. Valilik, Özel İdare, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün bizi desteklemesi lazım. Bizi yalnız başımıza bırakmasınlar. Bunun ekonomik bir süreci var. Yoksa altından kalkamayız. Projede emin adımlarla ilerliyoruz. Proje dahilinde damızlık analar üretilecek. Üretilen bu dayanıklılığı artmış kraliçe arılar, arıcılarımıza verilecek. Arıcılarımız da bu arılardan kendi arılarını üretecekler. Ülkemizin bundan kazancı büyük olacak. Amerikan yavru çürüklüğü ve diğer çeşitli hastalıklara karşı Muğla arıcısı, yılda 600 bin lira ödüyor. Artık bu para arıcımızın cebinde kalacak" dedi.