Aydın Belediye Meclisi’nin 16 Kasım 2013 tarihindeki 2014 yılı bütçesi görüşmelerine toplam 31 üyeden 26’sı katıldı. CHP’li toplam 10 üyenin tamamının kabul, MHP ve AK Parti’li 8’er üyenin toplam 16 çekimser oyuyla 189 milyon 545 bin 212 liralık bütçe kabul edildi. Belediye Meclisi’nin DP’li 2 ve bağmısız 3 üyesi ise oylamaya katılmadı. Belediye Meclisi’nin MHP ve AK Parti Grubu üyeleri, bütçe görüşmelerinin 'hukuka aykırı' olarak gerçekleştiğini belirtip, Valiliğe şikayetçi oldu. Valilik, şikayetler üzerine konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı’nın görüşüne başvurdu. Bakanlık, kabul oylarının katılanların salt çoğunluğundan az olması nedeniyle 2014 mali yılı performans programı ile 2014/2015/2016 yılları analitik bütçesinin kabulü ile ilgili kararın geçerli olamayacağı yönünde görüş bildirdi. İçişleri Bakanlığı’nın bu görüşü belediye meclisinin feshini gündeme getirdi.

“DANIŞTAY’IN KARARINA GÖRE HAREKET EDECEĞİZ”

Aydın Belediye Başkanı CHP'li Özlem Çerçioğlu, belediye meclisinin feshi için Danıştay’a başvurmaktan başka çarelerinin kalmadığını belirterek, “Bundan sonra ise Danıştay’ın vereceği karara göre hareket edeceğiz. Ocak ayı meclis toplantısını büyük ölçüde mevcut meclis ile yaparız. Seçilmiş kişilerin düşmesinden yana değilim. Muhalefet partilerinin meclis üyeleri belediyenin önünü tıkamak istedi. Fakat, devlette devamlılık esastır. İşler bir şekilde yürür. 2013 bütçesini aynı şekilde (2014 için) uygularız” dedi.

“DUVARA TOSLADI”

MHP Aydın İl Başkanı Fevzi Köse ise, belediye bütçesi tüm ikazlarına rağmen kabul edilmediği halde Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu tarafından kabul edilmiş gibi gösterildiğini öne sürüp, “Hukuksuz bir işleme imza atmak istedi. Burada duvara tosladı. Hem Aydın Belediyesi’ni hem de Aydın halkını zora soktu” dedi.

“BELEDİYE BAŞKANI İSTİFA ETMELİ”


AK Parti Aydın İl Başkanı Sadık Atay ise “2014 yılı bütçesinin 30 Mart 2014 tarihine kadar değil, 30 Aralık 2014 tarihine kadar yapılması için yani bir seçim bütçesi değil hizmet bütçesi yapılması için duruş gösterdik. Ak Parti’nin bu duruşuna karşı Başkan Özlem Çerçioğlu, belediye meclis üyelerinin iradesini yok saymıştır. Hiçbir uyarıyı dikkate almamıştır. Kendi getirmiş olduğu seçim bütçesini oylamaya sunmuştur. Oylama sonucunda hukuki ve teknik olarak yeterli kabul sayısı olmamasına rağmen çekimser oyları da evet oyuymuş gibi ilave ederek tarihi bir hataya imza atmıştır. Belediye başkanı büyük bir suç işlemiştir. Kendisine tanınan 7 günlük itiraz süresine de uymayıp ikinci bir suç daha işlemiştir. Nihayetinde yetkili makamlar, aldıkları kararla bütçenin geçersiz olduğunu belediyeye bildirmiştir. Belediye başkanı ilgili kanunun hükmüne sığınarak meclisin fesh olmasını gündeme getirmiştir. Ancak, yine bir suç işleyip kamu oyunu yanıltmaktadır. Meclis üyelerinin değil belediye başkanının istifa etmesi gerekir” diye konuştu.

CHP Aydın İl Başkanı Barkan Kalınomuz ise yargının vereceği karara saygılı olduklarını söyledi.