İmamköy Mahallesi'nde faaliyette olan jeotermal enerji santraline Aydın Valiliği'nce verilen 'ÇED gerekli değildir' kararına tepkiler sürüyor. Kararın iptali için mahalleli adına dava açan Efgan Çetin başta olmak üzere destek verenler avukatlarıyla birlikte, ÇED ile ilgili bilirkişi incelemesine katılmak için tesis önünde toplandı. Hakim eşliğinde jeotermal enerji tesisine gelen bilirkişi heyeti ile avukatlar içeri alındı. Çalışmayı takip etmek isteyen mahalle halkı ise geri çevrildi. Bunun üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı.

Aydın'ın jeotermal enerji kirliliğiyle adeta yaşanamaz hale getirilmeye çalışıldığını öne süren Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, 'ÇED gerekli değildir' kararının buralarda yaşayanlara sorulmadan verildiğini söyledi. Vergili, enerji için çevre ve toprağın katledildiğini, insan sağlığının da tehlikeye sokulduğunu ifade etti.

İnsanların, hayvanların yaşam alanlarının ve tarım alanlarının yok edildiğini söyleyen Efgan Çetin, şunları söyledi:

"Jeotermal santral yapılan bu alan zeytinlik alandı. Sahibi Almanya'da yaşıyor. Burayı zeytinlik alan vasfından çıkarıp Efeler Belediyesi'nden alınan imar izniyle de santral yapıyorlar. Buraya geçen yıl 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmiş. Kararın iptali için Aydın Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtık. Mahkeme bugün bilirkişiyle inceleme yaptı. Biz de avukatlarımızla bu incelemeye katılmak istedik. Halktan görüş alınmadan 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmiş. Bölge de zaten yaşam alanlarına çok yakın. Tarım arazisi, zeytinlik alanlar. Bu davaya müdahil olan 40'dan fazla kişiyiz."