Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı (DİTAB) Salih Bankoğlu, Didim’in en büyük sıkıntılarından birisinin sahip olduğu değerleri sunamaması olduğunu söyledi. 'Latmos Körfezi Canlanıyor' projesinin de bunlardan biri olduğunu kaydeden Bankoğlu, projede ilk aşamada Ege Denizi ile Milet Antik Kenti’ni, ikinci aşamada ise Milet Antik Kenti ile Bafa Gölü’nü kanallarla birbirine bağlamayı amaçladıklarını belirtti. Bankoğlu, “Bu konu ile ilgili Ekim 2012 tarihinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile bir toplantı yaptık. Müdürümüz konuyu Valiliğe iletti. Bölgede eski çağlardan kalma kanallarda 2.5 metre derinliğe ulaşan 20 metre genişliğinde müsait zemin var. Yapılacak olan çalışma ile denizden Bafa’ya kadar teknelerle ulaşım sağlanarak eski çağlarda deniz üzerinden kullanılan Kutsal Yol tekrar hayata geçirilecek” dedi.

KANAL VE DELTA TURİZMİ


Didim Kültür Mirası Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk ise projenin sadece bölge ile kalmayacağını Türkiye’yi de dünyada yükselen trend olan 'kanal ve delta turizmine' dahil edeceğini belirtti. Şentür, “Bu proje hep hayalimizdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü konuyu Valiliğe iletti ve bölgede tarama yapıldı. Mekan hazır, yer hazır, sadece kullanmak gerekiyor” dedi. Kanal ve delta turizminin Avrupa’da yaygın olduğunu belirten Şentürk, proje ile ilgili bölgede araştırma yapan Almanya Kassel Üniversitesi ve Utrecht Üniversiteleri’nin de görüşünün alınacağını belirtti.

BAFA GÖLÜ DE KURTULACAK

Milet’in antik liman kenti olduğunu hatırlatan Şentürk “Milet’te 3 liman var. Bu limanlar 1980’li yıllarla kadar kullanılmış, sonrasında Menderes’ten gelen alüvyonların etkisi ile kullanılmaz hale gelmiş. Bu proje ile DSİ’nin sulama kanalları önüne koyduğu bentler nedeniyle kirlilik yaşayan Bafa Gölü de kurtulacak” dedi. Bölgenin Milli Park alanı olduğu için yapılacak çalışmaların hassasiyet gerektirdiğini aktaran Şentürk, “Ege Denizi ile Bafa’yı birleştirdiğimiz zaman tekne turları ile kültür, doğa ve din turizminin aynı anda izlenmesini sağlayacağız. Bölgenin ve ülkemizin turizm anlamında büyük kazanımları olacak. Projenin geliştirilmesi için ülke olarak Dünya Delta Birliğine üye olmamız lazım” dedi.

İl Genel Meclis Üyesi Hasan Yavuz ise projenin Turizm Komisyonu bütçesine dahil edildiğini ve valilik ek ödeneğinin de İl Özel İdare tarafından 6 milyondan 12 milyon liraya çıkarıldığını belirtti. Yavuz, “Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın Aydın ili için kullanılmayı bekleyen 3 milyon lirası var. Projenin GEKA’dan onay göreceğini düşünüyorum. Didim için İl Genel Meclisi olarak tam kadro çalışmaya devam edeceğiz” dedi.