Geçmişi 300 yıl önceye dayanan Yörük köyünün gelişmesi ile 1972 yılında belde olan 1710 nüfuslu Bafa beldesinde 40'a yakın iş kolunun yüzde 90'ında kadınlar çalışıyor. 65 işyerinin 48'inde kadınların patronluk yaptığı beldede resmi kurumların büyük bölümü de kadınların yönetiminde. Bafa Belediye Başkanı Zühra Dönmez (47), PTT Posta Şefi ve dağıtıcısı Şükran Boras (33), Sağlık Ocağı Müdürü Dr. Serap Türkekul (45), hemşire Ayşeül Akgül Karakoç (38), Tarım ve Kredi Kooperatifi Müdürü Funda Altındal (35), restoran işletmecisi Hülya Çıtanak (30), inşaat malzemeleri satışı yapan Hafize Akarsu (53), Eczacı Nagihan Çakır (47), market işletmecisi Ülkü Sayın (53), bakkal Esma Yüksekdağ (48), belediye çalışanı Nazife Özanlar (38) ve balıkçı Usulet Tekin (28) Bafa Belediye Meydanı'nda bir araya geldi.

İzmir Bodrum karayolunun tam ortasından geçtiği, doğa ve tarihi güzellikleri ile dünyaca ünlü Bafa Gölü'nün kıyısında kurulan beldedeki Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda bulunan kadınlar daha sonra toplu halde çarşı merkezinde yürüdü. Bu sırada kahvelerde oturan erkekler ayağa kalkarak Dünya Kadınlar Günü nedeniyle beldenin kadınlarını alkış yağmuruna tuttu.

"BAFA'DA ÇALIŞMAYAN KADIN YOK"

Belediye Başkanı Zühra Dönmez de beldenin küçük olduğunu, ancak beldeyi kadınların kalkındırdığını söyledi. Türkiye'de 3 bin civarındaki belediyelerde kadın başkan sayısının sadece 23 olduğunu ifade eden Dönmez, “Ben de o kadın belediye başkanlarından biriyim. Bafa'da çalışmayan kadın neredeyse yok gibi. Okuma oranı çok yüksek. En kötü ihtimalle kadınlarımız zeytin veya hayvancılıkta çalışıyor. Bafalı erkekler de bu durumdan memnun. Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bize bugünleri bağışlayan Ulu Önder Atatürk'e bir kez daha şükranlarımızı sunduk. Bafalı kadınlar Türkiye'ye örnek oldu. Bu beldede tam 300 yıldır kadınlar erkekleri ile çalışmakta hatta onlardan bir adım öne dahi geçmektedir” dedi.

KADIN DOKTORDAN GENÇ ANNELERE UYARI

23 yıllık aile hekimi Dr. Serap Türkekul son yıllarda çocuk denilecek yaşta kızların bilinçsiz bir şekilde anneliğe adım attıklarını veya atmak zorunda kaldıklarını belirtti. Türkekul, “Böyle önemli bir günde söylemek istediğim en önemli konu kızlarımız 18 yaşından önce kesinlikle anne olmasınlar, doğum yapmasınlar. Ayrıca kadınlarımız yılda en az iki kez sağlık ocaklarına ve hastanelere giderek kadın hastalıkları ile ilgili tetkikleri yaptırsınlar. Bölgemizde kadınların yüzde 98'i çalıştığı için hemen hepsi sağlık kontrolünden geçiyor ama bu kez de erkekler sağlık kontrollerini ihmal ediyorlar” dedi.

ŞİKAYET DEĞİL TEŞEKKÜR

Beldenin PTT'sinde görevli olan ve motosikleti ile günde yaklaşık 240 mektup ve belge dağıtan 3 aylık hamile ve ikiz bebek bekleyen 33 yaşındaki Şükran Boras, “Motosiklet ile dağ bayır gezerken büyük ilgi görüyorum, belde ve köy halkı bana çok iyi davranıyor. 4 yıldır PTT memurluğu yapıyorum. Bir ay önce belde halkı, kalınca bir zarf getirip Milas PTT Müdürlüğü'ne buradan yolladılar. Toplu imzalı dilekçeyi benim hakkımda yazıp gönderdiler. İki gün sonra müdürümüz beni çağırdı, ben hakkımda mektupdan ne tür bir şikayet çıkacak diye heyecanlanırken, tüm belde halkının teşekkür mektubu ile karşılaşınca büyük şok ve sevinç yaşadım, mesleğimi seviyorum, kadın olmanın zorluklarını asla hissetmedim” dedi.

KADINLARIMIZLA GURUR DUYUYORUZ

İşadamı Suat Akarsu (60) da, Bafa’da gençlerin ekonomik zorluklar nedeniyle beldeyi terk etmeleri sonucu iş kollarının büyük bölümüne kadınların sahip çıktığını belirtti. Akarsu, “Okumak için beldeden ayrılan gençler iş olmaması nedeniyle geri dönmedi. Kadınlarımız kollarını sıvadı ve işlerin başına geçti. Bafa'da işletmelerin hemen hepsinde ya kadın patron ya da mutlaka kadın çalışan var. Kadınlarımızın çalışkanlığı ile yılın bir günü değil, 365 günü gurur duyuyoruz” dedi.