Festivale davetli olarak katılan CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar bağlamasıyla sahneye çıkarak köylülere konser verdi. Deştin İlköğretim Okulu bahçesinde Muhtar Dursun Üstün'ün konuşması ile başlayan 'Deştin Çayı Kültür ve Doğal Yaşam Festivali'ne, CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar, Muğla İl Genel Meclisi Başkanı Cemal Gürpınar, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Toksöz, AK Parti Yatağan İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Şahbaz, CHP İlçe Başkanı Kamil Genek, Deştin Köyü Muhtarı Dursun Üstün, Yatağan Tema Vakfı temsilcisi Ülkü Akbaba, Tema Vakfı üyeleri, Akdeniz Yeşiller Derneği Üyesi Bilge Contepe ve köylüler katıldı. Festival, düzenlenen bisiklet ve uçurtma şenliği, gençlerin halat çekme, çuval ve yumurta taşıma yarışı ile şenliğe dönüştü. Yarışmaların ardından Yatağan Tema Vakfı üyesi gençler zeytin fidanı dikti. Festival alanına, 'Destin Çayı özgür akacak, köylerimiz yeşil kalacak' ve 'Yaşam; toprak, hava, su, güneşle mümkün' pankartları asıldı.

Akdeniz Yeşiller Derneği üyesi Bilge Contepe, beş yıl önce Deştin Köyü'ne Muğla Çimento A. Ş. kurulmaması için köylülerin mücadelesine öncülük yaptıklarını hatırlattı. Türkiye'de son yıllarda, tarım alanları, ovalar ve tarlalara karşı korumacı davranılmadığını öne süren Contepe, şöyle dedi: "Yerli halkın kararları ve düşünceleri alınmadı. Gelişme ve kalkınma uğruna bu ülkeyi talan ettiler. Deştin köyüne yapılması planlanan çimento fabrikası başta olmak üzere her yerde tarımı yok edip, insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek çimento fabrikalarını kurmak istediler. Avrupa'da çimento fabrikası kurmak yasak. Çünkü orada çevre maliyeti var. Ama Türkiye'de yok. Böyle bir maliyet ülkemizde olmadığı için her yere çimento fabrikası kurmaya başladılar. Deştin Köyü'ne kurulması planlanan çimento fabrikası ile cennet içinde yer alan doğa harikası yok edilmek istendi. Çevreye kirlilik saçan Yatağan Termik Santrali'nden çıkan küller, bu fabrikada kullanılacaktı. Ama Deştin başta olmak üzere Alişar, Şeref ve Esenköy halkı yerel yönetimleri yaptıkları haklı mücadeleleri ile gereken dersi verdi. Bugün 50 adet üzere ithal kömürle çalışan termik santral kurulmak isteniyor. Elektrik Mühendisleri Odası'na göre ise, 10 bin HES yapılacak. Bu ülkede ve Deştin Köyü'nde yetiştirilen sebze ve meyveler, zehir ve kirlilik ile üretilecek olan elektrik için yok edilmek isteniyor. Biz bugün haklı mücadelelerini devam ettiren ve Kültür ve Doğal Yaşam festivalini düzenleyen köylülerin her zaman yanında olacağız. "

"Örgütlü olmaya devam edeceğiz"

Festivale misafir olarak katılan CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar, sürpriz yaparak sahneye çıktı ve köylülere yöre türkülerini söyledi. Çandar, "Muğla insanının en önemli özelliği örgütlü olma konusundaki duyarlılığıdır. Artık halk hareketi ile Türkiye'de keyfi uygulamalar rahatça yapılamamaktadır. Deştin köyünde bu duyarlılık oluştu. Çimento fabrikasının yapılmasına izin vermeyen köy halkı, coşkusunu bu düzenledikleri festival ile kutluyor. Biz her zaman örgütlü bir şekilde yaşamaya devam edeceğiz. Ama bizim karşımızda olanlar örgütlü olmaktan hoşlanmazlar. Birey olanları böler, parçalarlar ve köle haline getirirler. Biz her zaman Deştin köylülerinin halkı mücadelesinin yanında olacağız. Halkın istemediği hiçbir şey yapılamaz" dedi. Köy Muhtarı Dursun Üstün de, Deştin ve çevre köylerin halkı olarak çimento fabrikasına karşı mücadele verdiklerini ve bunun sürdüreceklerini söyledi. Üstün, "Kazanılmış hakkımız ile bugün köyümüzde Deştin Çayı Kültür ve Doğal Yaşam Festivalimizi düzenledik. Bundan sonraki yıllarda da bu festivalimizi geleneksel hale getirip, devam ettireceğiz" dedi. CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar'ın ardından sahneye çıkan sanatçı Serap Yağız'ın söylediği şarkılarla Deştin, Alişar, Şeref ve Esenköy'lüler doyasıya eğlendi ve zeybek oynayarak festival coşkusunu yaşadı.