Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün’ün amcası Fahri Altungün’ün Kadınlar Denizi Plajı’nın bir bölümünü de içine alan turistik tesis imarlı arsası Kuşadası Belediye Meclisi’nin 6 Ocak 2010 tarihli toplantısıyla ticaret alanına dönüştürüldü. İki ay sonra da CHP’li 14, DSP’li 2, AKP’li 2 ve DP’li 1 belediye meclisinin oylarıyla söz konusu arsanın imar planında 6.50 metre olan yapı yüksekliği 13.50 metreye, 0.40 olan emsal 1.20’ye yükseltildi. İmar tadilatının ardından Fahri Altungün’ün inşaatına başladığı 6 katlı iş merkezinin yükselmeye başlaması üzerine bitişikte oturan Bayram Küçük, bu yapılanın “kıyı katliamı” olduğu ileri sürüp, Aydın 1'inci İdari Mahkemesi’nde dava açtı. Dava sürerken bu defa bir vatandaşın Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) yaptığı şikayet üzerine, söz konusu arazinin imar tadilatı için “evet” oyu kullanan Belediye Başkanı Esat Altungün ile belediye meclis üyeleri hakkında soruşturma başlatıldı.

BAKAN SORUŞTURMA İZNİ VERDİ


Belediye Başkanı Esat Altungün’ün yüzde 1’lik hisse ile ortak olduğu amcasına ait Kadınlar Denizindeki inşaat ile ilgili olarak İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı, bir süre önce inceleme başlattı. İncelemenin ardından bakanlık müfettişleri, imar değişikliğinde Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik hükümlerine uyulmadığını belgeleyip, rapor hazırladı. Rapor doğrultusunda İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, inşaatın nüfus yoğunluğunu artırması, artan her nüfus için sosyal ve teknik altyapı alanlarının düzenlenmesi gerektiği halde hiçbir altyapının hesabı katılmadan imar değişikliği yapılması için “evet' oyu kullandıkları gerekçesiyle Belediye Başkanı Altungün ile belediye meclis üyeleri AK Partili Tacettin Özden, Naile Göçen Çukurova, DSP’li Muşti Demiroğlu, Fahri Pancar, AP’li Halit Şakar, CHP’li Ahmet Kireç, Zekeriya Tünk, Erdoğan Elçi, Oğuz Başöz, Yaşar Kotan, Hüseyin Güneş, Mehmet Bademci, Adem Testici, Murat Saraç, Leziz Uyanık, Çetin Balatlıoğlu, Yusuf Emik, Faruk Konuk, Ahmet Gökalp soruşturma izni verdi.

İNŞAATTAKİ İNCELEMEYE DE SORUŞTURMA İZNİ


Müfettişlerin raporlarında, “İş merkezi inşaatındaki incelemelerde, belediye görevlilerinin kotlandırma tutanağını hatalı düzenlenmiş. C bloğun, imar belgesinde belirtilenden 3.-3.5 metre daha yüksek olduğunu ve bir kat kazandırdığı tespit edildi. Yol kot tutanağı ile inşaat ruhsatı arasında 1 günlük süre olduğu, bu süre içinde tüm projelerin hazırlanması, incelenmesi, onaylanması teknik olarak mümkün değil. Söz konusu bölgede emsali aşan ruhsat verilmesi mevzuata aykırı” denildi.

Bunun üzerine ayrıca, inşaattaki usulsüzlüklerde sorumluluğu bulunduğu tespit edilen İmar ve Şehircilik Müdürü Ahmet Taşkan ile sözleşmeli mühendis Emin Bağışyağcı hakkında da soruşturma izni çıktı. Geçen 14 Mart tarihli soruşturma izni ilgili makamlara bildirildi.