Manisa'nın Salihli İlçesi Kurtuluş Mahallesi'nde 20 çiftçi, zirai tarım ilacı satan Ramazan M.'den geçen yıl farklı tarihlerde fiş karşılığı tarım ilacı alıp, hasat zamanı ödemesini yaptı. İddiaya göre, Ramazan M. ödeme yapmaya gelen çiftçilere 'Salihli İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne ilaç listesi vereceğim' bahanesiyle boş kağıda imza attırdı. İmzaların ardından Ramazan M. ilçeden ayrılırken, bu yıl Ağustos ayında çiftçilerin evlerine, adlarına düzenlenmiş senetlerde 4 ile 9 bin lira arasında değişen borcun tahsili için icra gelmeye başladı. Senetlerden habersiz olan çiftçiler neye uğradığını şaşırırken, yaptıkları araştırmada senetlerin Ramazan M. tarafından A.A. ve M.G.'ye devredildiği, sonrasında da tahsilatı için Fethiye İcra Mahkemesi'ne başvurulduğunu belirledi. Bunun üzerine Salihli Cumhuriyet Savcılığı'na konuyla ilgili suç duyurusunda bulunan çiftçiler, önceki gün Fethiye İcra Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına katıldı.

327 KİLOMETRE, 6 SAAT

20 çiftçi duruşmaya katılmak için Manisa'nın Salihli İlçesi'nde bir araya gelerek minibüs kiraladı. 327 kilometre mesafedeki Fethiye'ye 6 saatte gelen çiftçiler, Fethiye Adliyesi ek binada tek tek hakim karşısına çıktı. Duruşmada senetlerin sahte olduğunu ve Salihli Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını anlatan çiftçiler, davalarının Salihli'de görülmesini istedi. Talebi değerlendireceklerini kaydeden mahkeme başkanı ise duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

'KİMSEYE BORCUMUZ YOK, DOLANDIRILDIK'

Çiftçilerden Hamza Yılmaz, olayla ilgili Ramazan M., A.A. ve M.G. hakkında dolandırıcılık, evrakta sahtecilik ve bedelsiz senedi işleme koymaktan suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Kimseye borç karşılığı senet vermediklerini anlatan Yılmaz, "Bayi sahibi 'İlçe Tarım Müdürlüğüne ilaç listeleri vereceğim' diyerek bizlere boş kağıt üzerine imza attırdı. Bu imzalı kağıtları matbaada senet olarak bastırmış, imzamın yanına bir imza daha atıp bono haline getirerek, M.G. adında birine borçlandırmış. Bu senetleri daha sonra A.A. adına ciro ederek, icra takibine koymuş" dedi.

'170 MAĞDUR VAR'

Bir başka çiftçi Halil Yılmaz da senetlerin sahte olduğunu belirtti. Yaklaşık 350 kilometre yoldan Fethiye'ye geldiklerini anlatan Yılmaz, şöyle dedi:

"2013 yılında Ramazan M.'nin bir ilaç firması vardı. Eşi G.M. de Salihli İlçe Tarım Müdürlüğü'nde görevliydi. Ben fiş karşılığı 120 liralık ilaç aldım. Bunun karşılığında herhangi bir senet imzalamadım. Daha sonra bu borcu ödedim, fişin yarısını yırtıp bana iade etti. 1 yıl sonra evime 5 bin 100 liralık senetli borcuma karşılık icra geldi. Bu senetler tamamen düzmece ve imzalar da sahte. Ben 120 liralık ilaç almıştım. 5 bin 100 liralık senet düzenlemişler. Bu şekilde mağdur edilen 170 kişi olduğunu öğrendik."

Duruşma dosyanın incelenmesi için ertelenirken, çiftçiler geldikleri minibüsle Salihli'ye döndü.