Normal zamanda üzerinde diz seviyesine kadar su bulunan Kızkumu, suların 50 metre kadar çekilmesiyle gözle görünür hale geldi. İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Kısa süreli çekilmelerde deprem olur. Buradaki çekilme uzun süreli olduğundan deprem olmaz, kimse korkmasın" dedi.

Orhaniye Koyu’ndaki ileri boyutlara varan deniz çekilmesi herkesi şaşırttı. Önceki yıllarda 10-15 metre civarında görülen su çekilmesi bu kez 50 metreyi geçti. Turistlerin büyük ilgisini çeken ve deniz ortasına doğru uzanan 550 metre uzunluğundaki Kızkumu’nun yarıdan fazlası ortaya çıktı ve adacık şeklinde görüldü. Bir ara Kızkumu tamamen ortaya çıktı. Denizin bu kadar çekilmesiyle ilgili olarak önceki aylarda Bozburun açıklarında deniz altında yanardağ bulunduğunu ve şu an için patlama olasılığının bulunmadığını açıklayan Prof. Dr. Ahmet Ercan, korkulacak bir şey olmadığını açıkladı. Prof. Dr. Ercan, "Genellikle deprem öncesinde deniz içinde göçüntü ve kırılma olursa sular çekilir. Normal dalgaların ardından birden süpürtü dalgası gelir. Ancak kalıcı olarak denizde sular çekilmişse buna deniz şişmesi denir. Rüzgarın yönünün karadan denize doğru esintisi sırasında şişme olur. Gelgit olayı sırasında yine deniz sularında sığlaşma ve karaya doğru yavaş yavaş gidiş başlar. Bunlarda korkulacak bir şey yoktur. Ama ne zamanki deprem meydana gelecekse yani bir nevi deprem belirtisinde bu olay çok kısa sürede olur. 10-15 dakika içinde olur ve biter peşinden dalga gelir" dedi.

Prof. Dr. Ercan, Orhaniye’deki çekilmenin aralıklarla ve uzun süreli olması nedeniyle korkulacak bir şey olmadığını belirtti. Prof. Dr. Ercan, "Buradaki gel-git olayı. Türkiye sularında gelgit olayı çok düşüktür ama vardır. Ege, Akdeniz ve Marmaris’te gelgitler görülebilir. Kimse korkmasın. Çünkü uzun süreli çekilme deprem nedeniyle olamaz, deprem habercisi değildir" diye konuştu.