2005 yılında Denizli Belediye Meclisi'nin kentte içkili yer bölgesi olarak Tabakhane'yi belirlemesiyle başlayan ve Türkiye gündeminde uzun süre tartışılan derneklerin alkollü içki izin belgesi uygulamasında yeni bir sürece girildi. 2007 yılında Danıştay'ın kırmızı noktalı bölgelerle ilgili kararıyla bir süre durulan tartışma, 2 yıl önce Dernekler Müdürlüğü'nün dernek lokallerinin içkili yerler bölgesinde olması gerektiği yönündeki yönetmelik maddesine dayanarak, Tabakhane'ye taşınmasıyla tekrar gündeme geldi. Dernek lokalleri konuyu yargıya taşırken, Dernekler Müdürlüğü son olarak geçen ocak ayında Denizli İdare Mahkemesi'nin kararını gerekçe göstererek, dernek lokallerinin alkollü içki ruhsatını iptal edip, alkolsüz içecek verilebileceği yönündeki yeni izin belgelerini gönderdi. Lokal işletmecileri uygulamaya tepki gösterdi.

Denizli Tarihi ve Doğal Çevreyi Koruma Derneği Başkanı Avukat Cem Batutlan Esen, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde Güzel Sanatlar ve Kültür Derneği Lokali, Sinema ve Tiyatro Sevenler Lokali, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Lokali, Jazz ve Rock Müzik Derneği Lokali, Film Sevenler Lokali ve Edebiyat Dostları Derneği Lokali’nin işletmecileriyle basın toplantısı düzenledi. Avukat Esen, “Dernekler Müdürlüğü, kent merkezindeki lokallerin içki ruhsatını iptal edip, içkisiz yeni ruhsatlarını gönderdi. Halbuki konu yargı aşamasında. Hukuksuz bir işlem uygulandı. Denizli Valilik ve Denizli Belediyesi, kentin sosyo-kültürel yapısına katkıda bulunacaklarına yapılan haksızlığı sadece seyrediyor” dedi.

“Denizli’nin sosyal yaşamın vazgeçilmezleri arasında bulunan lokallerimize kilit vurulunca, Denizli’nin sosyo-kültürel hayatı bitecek” diyen Esen, şunları söyledi:

“Yerel yöneticiler, 'Alkol satmayın, hanım hanımcık insanlar gelsin çay-kahve içsinler' diyor. Alkol müptelası değiliz. Ancak, lokallerde alkolü yasaklamanın sonuçları farklı olacak. Bu yasakla sadece toplanma alanları olan lokallerimiz kapatılmayacak, sosyal hayatımıza müdahale olacak. Şu anda tüm lokaller alkol satıyor. Tutanak tuttular. İki kez daha tutanak tutulursa, lokallerimiz tamamen kapanacak. Geçen ocak ayında iptal edilen alkol ruhsatlarımızın verilmesi için Denizli İdare Mahkemesi’ne açtığımız dava sürüyor.”

“TABAKHANE BÖLGESİ SAĞLIKLI DEĞİL”

Denizli Güzel Sanatlar ve Kültür Derneği Lokali’nin işletmecisi Atakan Güngör, içkili yer bölgesi olarak belirlenen Tabakhane bölgesinin sağlıksız ve yaşam için elverişsiz olduğuna yönelik İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen raporun mahkeme dosyasında yer aldığını hatırlatıp, “Tabakhane’deki kimyasal kokuların giderilmesi, altyapının bitmesi ve hijyenik ortam sağlanması için en az 5 yıla ihtiyaç var. Zihniyet insanları alkolden uzak tutmak değil, kentin sosyal yapısını değiştirmek. Çünkü, adı geçen derneklerin lokalinde ortalama 30-40 bin kişi sanat, kültür, siyaset tartışıyor” dedi.