Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından özel bir havayolu şirketinden 270 bin liraya satın alınan ve İstanbul’dan ilçeye getirilen uçağın denize indirilmesi için hazırlıkları 40 kişilik ekip yürütüyor.

Uçağın su üstünde sabit durması için alt ve iç kısmına kaldırma balonları yerleştirildi. İşlemlerin tamamlanmasının ardından uçağın vinç yardımıyla deniz üstüne bırakılması, römorkör ile 15 mil açığa çekildikten sonra düzenlenecek törenle batırılması planlanıyor.

Öte yandan çalışmaları izleyen vatandaşlar, hazırlıkları görüntüledi.

Aydın Büyükşehir Belediyesi Denizcilik Daire Başkanı Barış Tarım yaptığı açıklamada, Kuşadası'nı dalış turizmi merkezi yapmayı hedeflediklerini belirterek dünyada bu boyutta bir uçağın daha önce batırıldığına ilişkin bilgiye rastlamadıklarını söyledi.

Uçakla ilgili teknik bilgi veren havacılık şirketi yetkilisi Tekin Ertemel ise yaklaşık 36 yıl hizmet veren uçağın 54 metre uzunluk, 44 metre kanat genişlik ve 47 ton ağırlığa sahip olduğunu dile getirdi.

Uçağın İstanbul’daki kesim işlemlerinin 1 ay sürdüğünü belirten Ertemel, parçaları ayrıldıktan sonra karayoluyla 4 günlük yolculuk sonrası ilçeye getirilen aracın parçalarının burada yeniden birleştirildiğini aktardı.

Uçağın 21 metre derinliğe batırılacağını anımsatan Ertemel, hava şartlarına bağlı olarak uçağın bugün akşam saatlerinde su üstüne bırakılmasının planlandığını sözlerine ekledi.