Muğla Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri, uluslararası insan ticareti yaptığı bilinen M.K.'nın Muğla'daki yat limanlarında iki teknesinin bulunduğu ihbarının ardından tekneleri izlemeye aldı. Göçmen kaçakçılığından 11 ayrı suç dosyası bulunan M.K.'nın yine aynı suçlardan 4 ayrı dosyası bulunan M.Ç. ile birlikte hareket ettiği belirlendi. 7 Mayıs 2010 tarihinde polis tarafından başlayan takip bir yıl sürdü. Bu süre içinde polis tarafından 15 Haziran 2010'da Fethiye'nin Göcek beldesinde 11 göçmen, 16 Haziran 2010 tarihinde Bodrum'da 19 göçmen yakalandı.

İtalyan ortaklı operasyon


Muğla kıyılarından direk İtalya'ya gönderilen göçmenlerin uluslararası boyutunun ortaya çıkmasının ardından, KOM Daire Başkanlığı koordinesinde Muğla Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile İtaya'nın Lecce Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantı sonrası operasyonlar ortak yürütüldü. Bir yıl içinde 277 kaçak göçmen Türk ve İtalyan polis ekipleri tarafından yakalandı. Türkiye'den gemilerle yasa dışı yollardan İtalyan kıyılarına kaçak göçmen götüren C.D. (41), K.Y. (54), A.C. (47), M.E. (43) ve Rus uyruklu S.B. (41) İtalyan'ın Lecce Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanarak çıkarıldıkları mahkemece tutuklandılar.

Muhteşem Türk yakalandı

Muğla Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından bir yıl süre ile takip edilen ve uluslararası insan kaçakçılığı örgütü ile ilgili tüm bilgi ve belgeleri toplayan polis, 27 Mayıs'ta saat 07.00'de operasyon başlattı. KOM Daire Başkanlığı koordinesinde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyon Muğla, İzmir, Antalya ve Kocaeli KOM Şube Müdürlükleri tarafından dört ilde yapıldı. Operasyon sonrası örgüt lideri M.K. (53), Z.G. (44), Z.D. (51), M.Ç. (39), Ukrayna uyruklu R.R. (41), H.G. (33), G.G. (21), H.M.C.
(46) ve E.E. (25) gözaltına alındı.

Yıllık kazancı 2 milyon dolar

Uluslararası göçmen kaçaklığı işini 15 yıldır yaptığı öğrenilen M.K.'nin 15 yılda binlerce göçmeni yasa dışı yollardan yurt dışına kaçırdığı açıklanırken, bir yıllık kazancının 2 milyon dolar olduğu öğrenildi. M.K., 19 Mart 2009 tarihinde yine insan kaçaklığı yaptığı iddiası ile gözaltına alınmış ve Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanlığından gelen uzmanlar tarafından sorgulanmış, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmıştı.

Muğla Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorguları tamamlanan 9 kişi, örgütlü olarak göçmen kaçakçılığı yapmak suçundan Bodrum Cumhuriyet Savcılığı'na sevk edildi.

M.K, Türkiye'ye yasadışı yollardan giren özellikle Bangladeş, Afganistan, Irak, Pakistan ve Filistin uyruklu göçmenlerin Avrupa ülkelerine geçişlerini sağlayan örgütün lideri. Çoğunlukla İtalya kıyılarına kaçak yollardan göçmen taşıdıkları için İtalyan hükümeti tarafından da aranan isim. 2009 yılına kadar 6 defa yakalanması için operasyon düzenlendi. Son operasyonda yakalandı. Başta İtalya olmak üzere birçok Avrupa ülkesi tarafından göçmen kaçaklığı yaptığı iddiası ile aranıyor.


Olayla ilgili bilgimiz yok

Demokrat Parti(DP) Yalova İl Başkanı Fahri Özkaya, partisinin birinci sıra milletvekili adayı Z.D'nin, insan kaçakçılığı suçlamasıyla gözaltına alınmasıyla ilgili, "Parti olarak gelişmeleri takip ediyoruz" dedi.

Özkaya, eski Tavşanlı Belediye Başkanı olan Z.D'nin, Muğla ve İtalya polisinin işbirliğiyle 5 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyon çerçevesinde gözaltına alındığını gazetecilerden öğrendiğini belirtti.

Olayla ilgili hiçbir bilgisinin olmadığını ifade eden Özkaya, şunları söyledi:
"Konuyla ilgili net bilgiye sahip olmadığım için bir yorum yapamıyorum. Milletvekili adayımız seçim çalışmalarında bulunmak için 3-4 günlüğüne Tavşanlı'ya gideceğini söyleyerek ilimizden ayrılmıştı. Bu dönemde biz de ikinci sıra adayı Yüksel Durak ile Çınarcık ve Armutlu'da çalışma yapmıştık. Kendisiyle irtibat kuramadık. Parti olarak gelişmeleri takip ediyoruz."