UKKSA’nın ilk konukları bu yıl Rusya’dan geldi. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek olan Uluslararası Knidos’un Sır’ı Ana Tanrıçalar Heykel Sempozyumu kapsamında Rusya’nın Saint Petersburg kentinden gelen 9 heykeltıraş, çalışmalarına başladı. Rus sanatçıların çalışmaları 30 Nisan tarihinde sona erecek. Heykel sempozyumunun hemen ardından 5 Mayıs’ta başlayacak olan uluslararası resim sempozyumunda, Japonya, Çin, Kanada, Avustralya, ABD, Peru ve Türkiye’den sanatçılar bir araya gelecek.

SANAT YENİDEN FİLİZLENİYOR

UKKSA Başkanı Nevzat Metin, tarihi antik Knidos kentine 12 kilometre mesafedeki bir köyde kurulan akademinin, Birleşmiş Milletler’i andıracak şekilde dünya sanatçılarını buluşturduğunu söyledi. Bu topraklarda binlerce yıl önce, dünyanın en ünlü sanat ve bilim adamları yaşadığını hatırlatan Metin, “Bu tarihi mirası yaşatmak bizim öncelikli görevimiz. Datça Yarımadası’nı yeniden kültür ve sanat merkezi yapmak üzere yola çıktık. Ülkemizin bu şirin Datça Yarımadası, gelen yabancı konuklar tarafından çok seviliyor. Sahip olduğu tarihi zenginliği, onları heyecanlandırıyor. Knidos Antik Kenti’nin 3 bin yıllık tarihinde dünyanın en önemli heykeltıraşları burada yaşamış. Maalesef o yıllardan günümüze kadar gelen eser sayısı çok az. Bu eserlerin büyük çoğunluğu, yabancı ülkelerde sergileniyor. Knidos Antik Kentini ve bu toprakları yeniden canlandırmayı, sanat ve sanatçılarla buluşturmayı amaçlıyoruz. Ülkemizin kurum ve kuruluşlarının desteği de olursa, burası gerçek bir dünya sanat merkezi konumuna gelecek” dedi.

BU YIL 39 ETKİNLİK VAR

UKKSA bünyesinde bu yıl 39 ayrı etkinliğin düzenleneceğini sözlerine ekleyen Metin, “10 Nisan’da Rus heykeltıraşların katılımı ile başlayan etkinliklerimiz 30 Eylül’e kadar sürecek. Başta resim ve heykel olmak üzere, seramik ve cam sempozyumları, edebiyat günleri, dinleti ve söyleşiler, müzik festivalleri düzenlenecek, sergiler açılacak. Türkiye başta olmak üzere bu yıl Rusya, Kore, Peru, Polonya, Mısır, ABD, İngiltere, Yunanistan, Hollanda, İtalya, Kanada ve Hırvatistan’dan sanatçılar gelecek” diye konuştu.