İzmir’de, sabah saatlerinde başlayıp, yaklaşık yarım saat süren fırtına ve sağanak yağış, yaşamı olumsuz etkiledi. Yağmur, havadaki çöl tozu nedeniyle çamurlu yağarken, ağaçlar devrildi, yollar da su birikintileri oluştu, maddi hasarlı kazalar meydana geldi.

Meteoroloji yetkilileri ve İzmir Valiliğ'inin, dün yaptığı fırtına ve sağanak yağış uyarısı, kentte sabah saatlerinden itibaren etkili oldu Saat 09.00 sıralarında başlayan ve saatteki hızı 60 kilometreyi bulan fırtına ve sonrasında oluşan sağanak yağış, kentin bazı bölgelerinde hayatı kısmen felç etti. Fırtınayla birlikte bazı ağaçlar devrilirken, yağmur nedeniyle de yollar da su birikintileri oluştu, maddi hasarlı kazalar meydana geldi. Körfezdeki yüksek dalgalar nedeniyle vapur seferleri aralıklarla iptal edildi. Fırtına ve yağmurdan İzmirliler de tüm hazırlıklarına rağmen zor anlar yaşadı. Havadaki çöl tozu nedeniyle yağmur özellikle ilk dakikalarda çamurlu yağdı.

Yarım saatlik fırtına ve yağmurun ardından yüzünü gösteren güneş ise şaşırttı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri de, alarma geçerek, baskın ihtimaline karşı önlemler aldı. Meteoroloji Bölge Müdürü Murat Şahin, fırtına ve sağanak yağışın yarın öğlen saatlerine kadar tüm Ege Bölgesi’nde etkili olacağını, yarım saat içinde metrekareye 10 kilogram yağış düştüğünü belirtti. Şahin, fırtına şeklindeki bu rüzgarın, Kuzey Afrika çöllerinden toz taşınmasına neden olacağını, Aydın ve Muğla’da çamur şeklinde yağış olarak hissedileceğini dile getirdi.


TURGUTLU, ŞİDDETLİ LODOSA TESLİM

Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde şiddetli lodos, ağaçları devirdi, tabelaları düşürdü ve elektrik tellerini kopardı. Etkili olan yağmur nedeniyle de bazı mahallerde evlerin zemin katlarını su bastı.

Turgutlu'da sabah saatlerinde etkili olan şiddetli lodos ve toz bulutu, cadde ve sokaklarda bulunanlara zor anlar yaşattı. Lodosun etkisi ile ilçenin bazı bölgelerinde elektrik telleri koptu. Ayrıca birçok yerde ağaçlar köklerinden sökülürken, kırılan ağaç dalları çevredekileri tehdit etti. Rüzgara bağlı olarak birçok işyerinin reklam tabelaları zarar gördü. Turgutlu Belediyesi'ne bağlı ekipler gün boyu önlem alırken vatandaşlar da uyarıldı. Rüzgar etkisini sürdürürken yağmur da başladı ve bazı evlerin zemin katlarını su bastı.

TARİHİ ÇINAR DEVRİLDİ

Bayramyeri olarak bilinen bölgede asırlık bir çınar ağacı şiddetli rüzgara dayanamadı. Samiye Nuri Sevil İlköğretim Okulu önünde meydana gelen olayda tonlarca ağırlıktaki ağaç, Cavit Bakır'a (43) ait 45 TT 900 plakalı otomobilin üzerine devrildi. Olayda otomobil hasar görürken yol uzun süre trafiğe kapandı. Belediye ekipleri saatlerce süren çalışma sonucunda dev ağacı parçalara ayırarak kaldırdı ve yol trafiğe açıldı.

Yağmur ve rüzgar nedeniyle bazı dağlık köylerde kaya parçaları yollara yuvarlandı.


FIRTINA UŞAK'TA ÇATILARI UÇURDU

Uşak’ta etkili olan fırtına nedeniyle bazı binaların çatıları, bazı işyerlerinin de tabelaları uçtu. Çatılar, 5 otomobilde maddi hasara neden oldu. Soba zehirlenmesinden dolayı 9 kişinin hastaneye başvurduğu belirtilirken kent merkezinde zaman zaman elektrik kesintileri meydana geldi.

Uşak Meteoroloji Analiz ve Tahminler Şube Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, kentte etkili olan şiddetli rüzgarın saatteki hızı 75 kilometreye ulaştı. Rüzgar, bazı binaların çatılarıyla kent merkezinde bulunan bazı işyerlerinin de reklam tabelalarının uçmasına neden oldu. Kemalöz Mahallesi İbrahim Tahtakılıç Caddesi’nde bulunan Okkaoğlu Apartmanı’nın çatısı büyük bir gürültüyle caddeye düştü. Caddede park halinde bulunan 5 otomobil ağır hasar görürken, olayda şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı.

MARMARİS’TE FIRTINA HAYATI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde dün gece yarısı etkili olmaya başlayan lodos fırtınası, hayatı olumsuz etkiledi. İlçe genelinde onlarca çam ağacının dalları kırıldı, enerji hatları koptu. Yat limanındaki işletmelerin tabela ve masaları kullanılamaz hale geldi.

Marmaris’te saatteki hızı 80 kilometreye kadar ulaşan lodos hayatı olumsuz etkiledi. Gece yarısı başlayan kuvvetli rüzgar, ilçede 20 metreye varan uzunluklardaki onlarca çam ağacının dallarının kırılmasına neden oldu. Marmaris Otogarı’nda kırılan dallar enerji nakil hatlarına zarar verdi. Marmaris yat limanında da işletmeler rüzgardan olumsuz etkilendi.

Meteoroloji yetkililerinden edinilen bilgiye göre lodos fırtınası, gün boyu aralıklı olarak devam edecek. Bugün öğle saatlerinde kuvvetli yağış etkisini gösterecek.


SÖKE’DE LODOS FIRTINASI AĞAÇLARI DEVİRDİ

Aydın’ın Söke İlçesi’nde sabah erken saatlerinde başlayan lodos fırtınası etkili oldu. Çatılardaki televizyon antenleri ve kiremitler uçarken, ilçenin çeşitli bölgelerinde ağaçlar devrildi ve dalları kırıldı.

Yurdum batı kesimlerini etkisi altına alan lodos fırtınası, Söke’de de hayatı felç etti. Hızı zaman zaman 80 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle ilçe merkezinde ağaçlar devrildi ve dalları kırıldı. Evlerin çatılarındaki kiremitler ve televizyon antenleri uçtu. Çeltikçi Mahallesi Huzur Yapı Sitesi Fahrettin Uyguntüzel İlköğretim Okulu bahçesindeki bir ağaç, okulun yanında park halindeki 09 K 4915 plakalı otomobilin üzerine devrildi. Maddi hasarın oluştuğu otomobilin ön camı patladı. Abdi İpekçi Caddesi Gar karşısında ve Söke Santral Garaj karşısında ağaçlar devrilirken bazı marketlerin ekmek dolapları rüzgardan sürüklendi.

Devrilen ağaçlar Söke Belediyesi Park ve Bahçe İşleri ekiplerince kaldırıldı.


BODRUM'DA LODOS VE SAĞANAK KABUSU


Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde dün akşam başlayan ve bu sabah saatlerinde etkisini arttıran şiddetli lodos nedeniyle balıkçı kayıkları battı, feribot seferlerini iptal edildi. Lodosun etkisini sürdüreceği belirtilirken, belediye zabıta ve itfaiye ekipleri alarma geçti.

Bodrum'da etkili olan ve saatteki hızı 70 kilometreyi aşan şiddetli lodos, ilçede hayatı felç etti. Turizm sezonunun başında tatil için gelen Hollanda ve Danimarkalı turistler otellerinden çıkamazken; Bitez, Ortakent-Yahşi ve Turgutreis beldesi sahilindeki küçük balıkçı kayıkları battı, hasar gördü. Amatör balıkçılar teknelerini kurtarmak için saatlerce uğraşmak zorunda kalırken, Ortakent-Yahşi Belediyesi Limanı'ndaki mendirek, dev dalgalar nedeniyle parçalandı ve kayalar denize sürüklendi. Bodrum limanında da bazı kayıklar battı. Amatör balıkçı 26 yaşındaki Hakan Özbay, "Akşam saatlerinde başlayan fırtına teknelere büyük zarar verdi. Gece geç saatlerde bazı tekneleri kurtarmaya çalıştık, bazı teknelerin bağlı bulunduğu yerden halatlarının kopması sonucu alabora olarak battığını gördük. Batan tekneleri kurtarmak için vinçlerin yardımı ile çalışmaları sürdürüyoruz" dedi. Güllük Limanı'ndan İsrail'e maden götüren kuru yük gemileri ise çareyi Bodrum koylarına sığınmakta buldu.

Sahildeki bazı ahşap iskeleler de parçalanarak hasar gördü. Bugün yapılması gereken Bodrum-İstanköy (Kos)-Bodrum ve Bodrum-Datça feribot seferleri dalga yüksekliğinin açık denizde 5 metreyi aşması nedeniyle iptal edildi.


KÖYCEĞİZ GÖLÜ'NDE DEV DALGALAR

Muğla’nın Köyceğiz İlçesi’nde etkili olan lodos fırtınası nedeniyle Köyceğiz Gölü’nde dev dalgalar oluştu. Sahildeki kafeteryalar dalfalardan hasar gördü.

Köyceğiz’de sabah saat 08.00’de başlayan ve saatteki hızı 70 kilometreye ulaşan lodos yaşamı felç etti. İlçede elektrikler kesilirken özellikle Köyceğiz Gölü’nde büyük dalgalar meydana geldi. Dalgalar sahildeki kafeteryalarda hasara yol açtı, sandalye ve masalar havalarda uçuşurken, brandalar yırtıldı. Asırlık ağaçların dalları koptu.

Sahildeki balıkçı barınağının önündeki mendireği aşan dalgalar, limandaki tekneleri batma tehlikesiyle karşı karşıya getirdi. Teknesini batmaktan son anda kurtaran kaptan Salim Taşkın, “Bu sorunu yıllardır yaşıyoruz. Geçtiğimiz aylarda burada 3 tekne battı, 30-40 yıldan beri görmediğimiz bir fırtına ile karşı karşıyayız. Liman yetersiz, mendirek alçak. Köyceğiz bir turizm merkezi. Buraya acil bir liman ve iskele yapılması gerekiyor. Yetkililerden acil ilgi bekliyoruz” dedi.

Köyceğiz sahilinde kafeterya işleten Hamza Güldağ da, “Ben 31 yaşındayım, böyle bir fırtına görmedim. Sabah 08.00 başladı ve şiddetini artırarak devam ediyor. Tentelerimiz koptu, sandalye ve masalar devrildi” dedi.