Fethiye'de hızla artan elektrikli bisikletler, sokakta ses ve dokunma hissiyle hareket eden görme engellilere çarparak kazalara neden oluyor. 60 kilometre hıza ulaşmasına karşın sessiz çalışan motorlarıyla ilerleyen elektrikli bisikletleri algılamakta zorlanan görme engelliler, yolda yürürken ve yolun karşısına geçerken tehlikeli anlar yaşıyor. Görme engelliler, sessiz gelen tehlikenin farkına varamadığı için tüm kontrol elektrik bisiklet kullanıcılarına kalıyor.

'ÇOK SESSİZ, ÇOK HIZLILAR'

Henüz 1 yaşında geçirdiği menenjit hastalığı sonrası sol gözünde tamamen, sağ gözünde ise yüzde 95 oranında görme kaybı bulunan 41 yaşındaki Ramazan Değirmenci, ilçede elektrikli bisiklet sayısının her geçen gün arttığını söyledi. Hızlı ve sessiz bisikletlerin kazalara davetiye çıkardığını aktaran Değirmenci, elektrikli bisiklet sürücülerinin görme engellilere karşı duyarlı olmasını istedi. Değirmenci, "Biz ses ve ayak hissini temel alarak sokaklarda yürüyoruz. Ancak elektrikli bisikletler sessiz ve hızlı. Ne zaman vurdukları belli olmuyor. Özellikle kaldırımlara girmemeleri gerekiyor" dedi.

'KÖR MÜSÜN?'

Sıkça elektrikli bisiklet kazaları yaşadığını anlatan Değirmenci, "Çarptıktan sonra sürücülerden ilk duyduğumuz söz, 'kör müsün?'. 'Evet körüm' cevabını verince bu kez söz dalaşına girmek zorunda kalıyorsunuz. Bu tür kazalar yaşanmaması için bisikletçilerin daha dikkatli olması gerekiyor. Çünkü onları göremiyor ve duyamıyoruz" diye konuştu.

'SOSYAL SORUMLULUKTUR'

Altı Nokta Körler Derneği Fethiye Şube Başkanı Mehmet Üstün de sessiz bisikletlerin görme engelliler için tehlike oluşturduklarını belirterek, sürücülerden görme engellilere karşı duyarlı olmalarını istedi. Bu yaklaşımın sosyal bir sorumluluk olduğunu hatırlatan Üstün, görme engellilerin sokakta özgürce dolaşabilmesi için atılması gereken adımlardan birinin bu olduğunu kaydetti.