Eti Gümüş A.Ş. tesislerine en yakın köylerden biri olan Dulkadir Köyü sakinleri, geçen yıl siyanürlü baraj havuzlarından birinde meydana gelen çökme sonucunda köyde oturan 8 kişinin zehirlendiğini, 20 kadar büyük ve küçükbaş hayvanın da telef olduğunu söyledi. Köylerinde göç nedeniyle 13 hanenin kaldığını ifade eden Ahmet Esen, gümüş tesislerine 6'ncı bir siyanürlü atık su toplama barajının yapımına başlanıldığını belirtti. Tesislerin kendileri için tehlike oluşturduğunu dile getiren Esen, şunları kaydetti:

"Köyümüzün bir kilometre ilerisine yeni bir siyanürlü atık su barajı yapımına başlanıldı. Vali bey daha önce bize, 'Bu köyde 1 kişi bile yaşasa yeni bir baraja izin verilmeyecek' demişti. Buna rağmen baraj inşaatı başladı ve hızla devam ediyor. Gümüş tesisleri yetkilileri köyden birkaç kişinin tarlarını satın aldı. Ancak 13 hanenin hala ev ve tarlası var. Bizim köyümüzü ya başka bir yere taşısınlar ya da baraj inşaatını durdursunlar. Buraya siyanürlü atık atılmaya başladığı zaman biz ve hayvanlarımız her an ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalacağız."

Emine Sözer ile akrabası Emeti Sözer de geçen yıl siyanürlü suyla temas ettikleri için 3 gün hastanede yattıklarını söyledi. Emine ve Emeti Sözer, "Biz geçen yıl siyanürlü suyla elimizi yüzümüzü yıkadığımız için zehirlenip hastaneye kaldırılmıştık. 20'ye yakın büyük ve küçükbaş hayvanımız da telef olmuştu. Eğer köyümüzün hemen üzerinde yapılmakta olan baraj tamamlanır ve siyanürlü atık su ile doldurulmaya başlanırsa her an ölümle burun buruna kalacağız" diye konuştu.

Eti Gümüş A.Ş. yetkilileri, yeni atık su toplama barajının yapımı için gerekli yasal izinlerin alındığını ve yapım çalışmalarının sürdüğünü belirtti.