Kısa süre içerisinde önlem alınmazsa yağacak yağmurlardan sonra, gelecek felaket ile bölgede yaşayan Almanlar karşı karşıya kalınacak.
Heyelana karşı tehlikeyle ilk olarak karşı karşıya kalacak olan Butik Otel’in sahipleri Haluk Sinan Bostancı ile Şeref Öztürk; Hasan Şahin tarafından ayrı yerde bulunan arazisini toprak sermek amacıyla Karameneviş mevkiindeki meyilli arazide imar planında park ve yeşil alan olarak ayrılan yerlerden alınan toprakla heyelan tehlikesinin meydana gelebileceğini iddia ettiler.


YAĞMUR YAĞMAMASI İÇİN DUA EDİYORLAR

Haluk Sinan Bostancı ile Şeref Öztürk’ün gelebilecek muhtemel heyelan ile ilgili verdikleri bilgide; “Ortaca İlçesi’ne bağlı Sarıgerme Köyü Karameneviş mevkiindeki arazide imar planına bakarak bir arazi satın alıp, buraya Butik Otel şeklinde bina inşa ettik. Otelimizin arka kısmında ise, bölgede yaşayan Alman vatandaşlara ait 3 villa bulunmaktadır. Binanın alt tarafında bulunan park ve yeşil alan kısımdan ağaçların kesilmesi, alınan toprak ile binalarımız heyelan tehlikesi içinde kaldı. Yoğun şekilde yağmur yağmaya başladığında, binadan çıkarak, günümüzü arabanın içinde geçiriyoruz. Yağmur yağmaması için dua etmekten başka çaremiz kalmadı. Önlem alınması için müracaat etmedik yer bırakmadık. Eğer bu toprak alınmamış olsaydı binalarımız tehlike ile karşı karşıya kalmayacaktı.

Heyelanla karşı karşıya kaldığımızı tespit etmek için yasal yollara başvurup, harita mühendisi, Jeoloji Mühendisi ve Orman Mühendislerini araziye getirip, bilirkişi raporun verilmesini isteyerek yasal yollara başvurduk. İstinat duvarı çekilemez ise, yaşanacak olan felaketle karşı karşıya kalacağız. Bir an önce yetkililer tarafından heyelan tehlikesini önlemek için bir an önce önlem alınmasını istiyoruz” dediler.



BİLİRKİŞİ RAPORU


Jeoloji Mühendisi Orhan Karaçelik’in verdiği bilirkişi raporunda şu ifadeler yer aldı; “ Bölgede arazinin çok meyilli oluşu ve toprak yapısı nedeni ile tüm evler her zaman heyelan tehlikesi altındadır. Mevcut kazı sonrası, aşırı yağış olması durumunda, arazinin üst kısımlarında heyelan nedeni ile topoğrafik yapı değişebilir. Sonuç olarak inceleme alanı 10-15 cm. toprak örtü altta ise, kumtaşı-seyl-kiltaşı ardalamasından oluşmuştur. Bu jeolojik birimin su tutma özelliği ve topoğrafik eğimin varlığından dolayı yeraltı su seviyesi mevcut yapıyı etkilemez. Ancak; yağışın bol olduğu bu birimin suya doyduğu zamanlarda bu topoğrafyanın eğimli yapısı dolayısıyla kayma heyelan riski yüksektir. Bu tip inşaat çalışmaları kayma riskini arttıracağından söz konusu yapının zemin etüt raporlarında belirtildiği gibi istinat duvarı acilen yapılmalıdır”