Ulaşım Koordinasyon Merkezinin (UKOME) taksilerdeki 7 olan koltuk sayısının 5'e indirilmesi, araç yaşının 10 ile sınırlandırılması ve 180 gün boşta kalan plakaya el konulması yönündeki kararını protesto eden taksiciler, araçları ile Salı Pazarı Meydanı'nda toplandı.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, burada yaptığı konuşmada, ilçedeki taksi esnafının mağdur edildiğini, gün boyu araç kullanan taksicilerin her anlamda kafalarının rahat olması gerektiğini söyledi.

Aracında insan taşıyan şoförün kafasını başka şeylere yormaması gerektiğini vurgulayan Saatcı, Fethiye'deki taksi esnafının uzun süredir plakasını, ödemesi gereken harç parasını düşündüğünü belirtti.

Saatcı, Muğla'nın büyükşehir statüsüne kavuşmadan önce Fethiye'deki servis plakası güzergah bedelinin 100 lira olduğunu, yetkinin büyükşehir belediyesine devredilmesinden sonra bu ücretin 550 liraya çıkarıldığına dikkati çekti.

Ticari minibüs ve taksi plakalarının satış ve devir ücretlerinin ise 4 kat artırılarak 500 liradan 2 bin liraya çıkarıldığını bildiren Saatcı, bu işlemleri yaptırmak isteyenlerin de Muğla'ya gitmesi gerektiğini anlattı.

"Kimse ekmeğimize göz dikmesin"

Taksicilerin 3 aylık turizm sezonunda para kazanabildiğini ifade eden Saatcı, "Kimse ekmeğimize göz dikmesin. Herkes bu ekmeği nasıl çoğaltırız peşinde olmalı. Yöneticinin görevi, temsil ettiği kesimin ekonomik anlamda düzeyini yükseltmektir ama burada bunu göremiyoruz" dedi.

Fethiye Taksiciler Kooperatifi Başkanı Derya Koreli ise alınan kararların taksicileri mağdur ettiğini savundu. Bu sorunların yanı sıra 180 gün boşta kalan plakaya el konulacağını dile getiren Koreli, şunları söyledi:

"Bu kararın iptali için Muğla Bölge İdare Mahkemesine başvurduk. Vatandaşın tahditli plakasını belediye el koyarak ihaleyle satacak. Fethiye'de bu durumdan yaklaşık 100 taksici mağdur olacak. Bu durum sadece Fethiye için geçerli değil, Muğla'nın diğer ilçelerinde de aynı mağduriyet söz konusu. Ayrıca devir teslim ve güzergah ücretleri de çok yüksek. Bunlarla ilgili de dava açacağız."

Büyükşehir Belediyesinin askerdeki oğlunun taksi plakasına el koyduğunu ileri süren Zuhre Avcı da oğluna 4 yıl önce mesleği olsun diye aldığı taksi plakasına el konulmasına anlam veremediğini ifade etti. Avcı, hakları olan plakalar iade edilene kadar hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti

Konuşmaların ardından meydanda toplanan taksiciler olaysız şekilde dağıldı.